Премиерът Борисов: Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност

13 Юли 2018 | 13:51
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов отчете пред народните представители резултатите от българското европредседателство. Изслушването му бе точка първа в дневния ред на депутатите.

"Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност - показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза",  каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов в доклада си за европредседателството.

"Българското председателство приключи. Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза", каза Борисов.

Той отчете, че слоганът на председателството "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза. По думите му това е първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и изпитание за европейската ни идентичност.

"Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел", каза Борисов и подчерта, че те са били изцяло ангажирани със заложените политики и законодателните досиета, цитиран от Фокус.

"Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката - 46 постигнати споразумения", каза премиерът и поясни, че 39 законодателни досиета са придвижени напред.

Борисов изброи, че по време на председателството ни страната е постигнала 58 заключения на Съвета, 1 заключение на председателството и 17 доклада за напредъка.

"Обединихме европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност, каза още Борисов. - На базата на опита ни успяхме да обединим нашите европейски партньори за продължаване на диалога с Турция."

Той визира срещата във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Европейският съвет потвърди, че Турция остава ключов партньор", каза министър-председателят. По думите му това е резултат, който е намалил напрежението между партньорите и се явява ключов за общата европейска сигурност. Премиерът допълни, че като знак на председателството ни е била европейската перспектива на Западните Балкани.

Добавете Вашия коментар

TOP