Премиерът Бойко Борисов в Благоевград: Ще търсим решение, с което да запазим археологията на автомагистрала „Струма“, както направихме навсякъде в България

05 Май 2018 | 16:55
2 коментара
Политика

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала „Струма“ при откритите останки от древно селище до село Покровник.

 „Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?“, попита премиерът Борисов.

„Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала“, допълни още той.


Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

„Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант“, каза премиерът.

„Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони“, коментира още той.

„Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме“, смята премиерът Борисов.

Половината обект „Скаптопара“ е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко и да установим какво е. Това каза пред журналисти археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на древното селище „Скаптопара“ край благоевградското село Покровник.

„Копаем вече тук една година. Половината обект е проучен, остават ни 3 месеца и ще успеем да спазим срока, да разкопаем всичко, да установим какво е. Наблизо има термални извори. Тук намерихме и гробница, в която е погребан най-вероятно военен или един от богатите хора на това село. Има много голяма вероятност да съвпаднат тези неща, които откриваме с историческите сведения“, допълни още той.

„Нагоре към възвишенията не сме копали още. Колегите са правили теренни обходи, тъй като се обхожда цялото трасе. До възвишенията, до започването на гората, всичко е част от това селище като по-съществената част е нагоре. Най-вероятно основните сгради се намиран нагоре по склона, тъй като има много каменни останки. Тук сме намерили около 50 съда. Нагоре продължават“, коментира той.

„Докато трактористите, които са орали тук през всичките тези години непрекъснато са излизали останки. Комплексът е рядък случай. Той е запазен и неограбван. И ние успяхме да го опазим с охрана, осигурена от Общината. После ще правим и ДНК анализи на намерените находки. Освен находките от гробниците имаме и около 2000 находки от целите разкопки – монети, фигури, съдове“, каза още Димитров.

Добавени коментари

Ризо Дончев публикува:
09 Май 2018 | 08:38
Бриндо,с тая снимка в близък план на Кратуната от БанкИ комшийката най -много случи!Вече трети ден си плаши децата,ако не слушат!
Бай Данчо публикува:
09 Май 2018 | 06:45
Възможно ли е някой да обясни на поразеният от Винету Боков мозък,че археологията е наука и това,което “изкарахме”са археологически находки т.е. обекти на археологията?!

Добавете Вашия коментар

TOP