Представят първо историческо съчинение за село Хърсово

15 Ноември 2018 | 08:58
0 коментара
Култура

На 19 ноември, от 17:00 часа в залите на РИМ-Благоевград ще бъде представена книгата на д-р Биляна Карадакова „Село Горно Хърсово и храмът „Св. Възнесение Господне“ („Св. Спас“) от рецензента доц. д-р Валентин Китанов и д-р Жана Пенчева от ЮЗУ „Неофит Рилски“, и от автора д-р Биляна Карадакова - уредник в РИМ-Благоевград.

Редят документална изложба в памет на Димитър Талев

Това е първото историческо съчинение за селището и за черквата, което е принос към историята на Пиринския край. Книгата конструира селищната история през личната и родовата памет върху основата на националното историческо развитие.

Публикувани са множество археологически, исторически и етнографски източници, неизвестни досега на науката и на обществеността, които свидетелстват за връзката на селището с Горна Джумая и със събитията от новата и най-новата история.

В книгата са представени: османската власт в Горноджумайско, личността на войводата Ичко Бойчев, инициативността на хърсовци и летописните страници на свещеника - столетник Петър Мицов, сред десетки имена на предци от Хърсово и околните села.

Съчинението осветява и историята на храма „Св. Спас“, построен от жителите на селото през 1924 г. - образец на съвременна българска иконопис и дърворезба. Благодарение на грижите и труда на днешните хърсовци, той се превръща в гордост за цялата община. Тази книга е поздрав за всички тях - някогашните и сегашните жители на Община Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP