Председателят на Винената партия Иван Лулейски затвори 8 бъчви от божия еликсир, разкри: "Хубавото вино се прави с любов

14 Ноември 2017 | 13:59
1 коментара
Общество

8 бъчви с вино – 6 с червено и 2 с бяло напълни председателят на Винената партия в Симитли, Иван Лулейски.

Той разкри, че тъй като реколтата тази година е била по-слаба, си е купил допълнително грозде – мерло и димят, от Свиленград.

„Да направи човек хубаво вино, е един вид изкуство. Както скулпторът вае статуите, както художникът рисува картините, така и добрият майстор трябва да се потруди”, заяви  още председателят на Винената пария Иван Лулейски. 

Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с много мерак. За това са категорични и винарите от симитлийското село Черниче.

Подобно на Лулейски, тази година и те са набрали по-малко грозде, но пък качеството му е добро и виното ще бъде хубаво и пивко.

Опитни винари съветват бъчвите да са дъбови.

 „Ферментацията на вината е около 45-50 дни, зависи от температурите на есента. Тая година благоприятно узряват вината. Oбаче, за да станат хубави, си трябва да си падне и студ, за да се избистрят”, категорични са те.

Вината от по-ранните бели сортове вече са се избистрили. Местните пълнят по някоя кана и от червените, за да следят ферментацията им. В Черниче очакват до десетина дни те също да бъдат готови за консумация.

Добавени коментари

Антон Миленков публикува:
15 Ноември 2017 | 12:24
Иван пие кисело вино.

Добавете Вашия коментар

TOP