Председателят на РИК Мартин Бусаров: За 4 дни са променени 240 имена в секционните комисии

31 Март 2021 | 10:27
0 коментара
Политика

320 000 бюлетини и изборни книжа за предстоящите парламентарни избори пристигнаха днес в Благоевград. Те ще се съхраняват в Митницата в областния център до четвъртък, когато ще бъдат разнесени с представители на Областната администрация и РИК до всяка една община от изборния район.

„Традиционно в последната седмица преди изборния ден продължават смените в секционните комисии. През последните четири дни има около 250 имена, които са подадени за промяна. Върви регистрацията и на застъпниции представители на партии“, каза председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров.

По думите му броят на ваксинираните членове на СИК е малко над 10% от общия състав на членовете в изборния район. Процесът на ваксинация за тях е приключил около 7-8 март и вече не се извършва такава.

По отношение постъпили сигнали за нередности, свързани с изборния процес, Мартин Бусаров заяви, че такива няма.

„Имаме само едно висящо производство по жалба, по която събираме все още информация. Дали сме указания на изпратилите съответната жалба и в дните до неделя предстои да я разгледаме“, каза още той.

Процесът по гласуване на карантинирани лица е изчерпателно изброен в две решения на ЦИК, допълни Мартин Бусаров.

„Такива лица трябва да подадат своето заявление, с което да заявят желанието си да бъдат посетени от подвижна избирателна кутия. Общинската администрация е тази, която извършва проверка дали тези лица всъщност са с предписания от РЗИ, с което ги поставят под задължителна карантина.“

„Вечерта за изборния ден сме предвидили пластмасови прегради, които да ограничават директния контакт между педставителите на СИК и РИК, с цел запазване живота и здравето им. Вървим по график и ще успеем да се справим с предизвикателството в условия на КОВИД да проведем едни честни и законни избори“, допълни областният управител Бисер Михайлов./Радио Благоевград/

Добавете Вашия коментар

TOP