Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка

17 Ноември 2017 | 10:08
0 коментара
Политика

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка. Току що внесох в деловодството на НС своята оставка, заяви Главчев от парламентарната трибуна.

До това решение се стигна след половин-часова среща на премиера Бойко Борисов в кабинета на Главчев заедно с ръководствата на парламентарните групи на управляващото мнозинство. Главчев заяви, че с това си действие смята, че от ГЕРБ демонстрират различен „двоен аршин“ и, когато има някакъв проблем, веднага реагират, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм правил, тъй като мисля, че съм постъпил изцяло по Правилника за организацията и дейността на НС, заяви Главчев.

Това отново е морален акт, както е всяка една оставка. По този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство. Виждате какви усилия се полагат, правителството работи добре, обстановката е добра, уточни той. Смятам, че аз трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в НС. Благодаря на всички, с които работихме, тези, които ме подкрепят и тези, които не. От своя страна зам.-председателят на НС Цвета Караянчева заяви че Главчев е бил достоен колега и председател след, което прочете от трибуната молбата за предсрочно освобождаване на Главчев по негово желание.

Смятам, че ми е трудно да стоя в един парламент заедно с Корнелия Нинова и Антон Кутев, заяви Главчев в кулоарите на парламента. Той подчерта, че смята да обмисли дали изобщо ще остане депутат. Димитър Главчев е депутат от партия ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то Народно събрание и 44-то Народно събрание. Заместник-председател на 43-то Народно събрание и председател на настоящето – 44-о НС. Преди да стане политик той е икономист-счетоводител.

Припомняме, че опозицията в лицето на ПГ на БСП поиска оставката на председателя на НС Димитър Главчев преди дни. Причината беше, че Главчев отстрани лидера на БСП Корнелия Нинова от едно заседание на парламента, заради декларация на БСП, а Главчев я обвини в „оскърбяване на Народното събрание”. Във въпросната декларация Корнелия Нинова запита: „Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите“.

Тя попита още мнозинството дали разбира какво прави с гласуването и поведението си по предложението на БСП да бъде изслушан министър-председателя. „Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита Нинова.

От своя страна Димитър Главчев я прекъсна и заяви, че няколко пъти, че ще я изгони от зала, като посочи, че категорично Нинова не можела да говори каквото си искате, дори в декларация от името на ПГ. „Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“, заяви тогава Главчев. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP