Предозирането с амфетамини и екстази може да коства живота

11 Януари 2019 | 19:50
0 коментара
Любопитно

Проф. д-р Петко Маринов, д.м., е специалист по клинична токсикология в Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Клиниката по токсикология във ВМА-МБАЛ-Варна. Той е професор в Медицински университет- Варна към Катедра “Фармакология, токсикология и фармакотерапия”. Обучава студенти медици и стажант-лекари по клинична токсикология. От 1996 г. е републикански консултант по клинична токсикология за Североизточна България. От 2013 г. е магистър по здравен мениджмънт. Има 38 публикации в научни списания и над 100 участия в научни конгреси и конференции. 

- Проф. Маринов, кои са най-честите причини за остри отравяния във вашата клиника? Доколкото знам, медикаментозните отравяния заемат едно от първите места?

- Не, медикаментозните отравяния не са на първо място като причина за остри интоксикации. Години наред бяха водещи в това отношение, но това беше много отдавна, преди 20-30 години. Сега техният относителен дял е доста по-нисък - под 20% от всички отравяния. Можем да ги наредим на второ място, или дори на трето. 

Водещи са алкохолните отравяния. За да стане ясно на вашите читатели, ще обясня защо статистиката изглежда по този начин. Тъй като при нас се лекуват пациенти и с остри алергични реакции, те са почти равни като относителен дял, като брой с алкохолните отравяния. И острите алергични реакции, и алкохолните отравяния, са два пъти повече от медикаментозните. За 2018 г. това показва статистиката. Т.е., колкото са алкохолните отравяния, толкова са и случаите на остри алергични реакции и чак след това идват медикаментозните отравяния. Затова условно можем да ги поставим на трето място, но от гледна точка на тежки отравяния са на второ място. Защото острите алергични реакции не са отравяния.

- Да припомним най-честите причини за медикаментозните отравяния въпреки по-ниския им относителен дял...

- От медикаментозните отравяния най-чести са тези в резултат на поглъщане на успокоителни средства, т.нар. седативни медикаменти, т.е., средства за успокоение. Характерното за медикаментозните отравяния е това, че те най-често са резултат от опити за самоубийство. Това не са нещастни инциденти, такива има в ранната детска възраст. Докато при възрастните в почти всички случаи става дума за умишлен прием с цел отравяне. 

Проф. Маринов

На второ място по честота в това отношение са медикаменти, които се използват за лечение на сърдечносъдови заболявания. И това е обяснимо, защото голяма част от пациентите които правят опит за самоотравяне, го извършват в състояние на афект. Т.е., на конфликт  било то вътре в семейството, на работа, в училище. Няма значение. Връщат се вкъщи, отварят домашната аптечка и каквото има вътре, това поглъщат. И тъй като сърдечносъдовите заболявания в България са с висока честота, особено в семействата, където има и по-възрастни хора, почти винаги има и медикаменти за сърце. Това обяснява относително високата честота на отравяния със сърдечносъдови медикаменти. 

А останалите по-опасни, като невролептици, антидепресанти, те са с относително по-рядка честота. Относително рядко, но се случва хората да се тровят и с медикаменти, които са за лечение на болка - болкоуспокояващи, противотемпературни средства също. Може би защото не вярват, че тези средства биха могли “да им свършат работа” за целта, с която ги приемат. Но не бива да се заблуждаваме и нека хората имат предвид този факт: приети в голяма доза, те също са опасни медикаменти.  

- Проф. Маринов, а каква е тенденцията - повишават ли се, или намаляват случаите на тежки отравяния, или зависи от причините за това?

- Относно медикаментозните отравяния, през последните години има задържане на нивото им, но в сравнение с преди 2-3 десетилетия, честотата им е намаляла в пъти. По отношение на наркотичните средства ситуацията е различна. През изтеклата година все още се срещаха пациенти с хероинови интоксикации, но общо взето младите хора, тийнейджърите, се друсат с марихуана. 

Все по-често обаче се срещат и пациенти с амфетаминови и метамфетаминови интоксикации, както и такива, провокирани от екстази. Пак през 2018 г. дори имаме и 7-8 случая на интоксикация с кокаин, знаете, все пак това е скъпа дрога. Да, те се срещат относително рядко, но забелязахме, че наред с останалите, има и кокаинови интоксикации. Иначе общо взето, за 2018-та година не са чак толкова много отравянията с предозиране на наркотици - някъде около тридесет-тридесет и няколко, т.е., по около 3 на месец, не са чак толкова много. Казвам го, защото имаше години, в зората на демокрацията например, когато сме имали и по 100-ина наркотични интоксикации на година.

Наркотиците, общо взето, винаги са били приоритет на младите хора. И честотата им нараства, тъй като не е проблем младежите да си намерят марихуаната и т.нар. дискотечни дроги. А те не са безобидни, нека го имат предвид всички - както младежите, така и техните родители. Защото еднократният прием на марихуана няма кой знае каква пряка опасност за живота, но с амфетамините, с метамфетамините, с екстазито шега не бива. Едно предозиране може да коства живота на младежа.

- Още в началото на разговора ни стана ясно, че на първо място са алкохолните отравяния. Как ще коментирате? 

- Да, така е, те са най-честите ни случаи. А зимата предразполага към такива отравяния. Аз искам в тази връзка да посоча друг проблем. Става дума за пациенти, които са бездомници. Защото едно напиване, съпроводено нерядко с измръзване при такива хора, може да коства живота на човека. 

Всъщност, е измамно усещането, че уж алкохолът сгрява човека в студа навън, защото той е вазодилатор, т.е., разширява кръвоносните съдове. И като прибавим към това и измръзването, когато човек цяла нощ е на открито, тогава той е на една крачка от фаталните последици. Това са проблемни пациенти, всяка зима има по няколко, които загиват в резултат най-вече на измръзването. 

- Проф. Маринов, моля ви да посочите и други, макар и по-рядко срещани причини и провокатори на остри отравяния?

- Разбира се, например непосредствено след медикаментозните отравяния се нареждат онези, предизвикани от контакт с отровни животни - всяка година имаме около 50 такива случая. Става дума най-вече за ужилвания от насекоми, има и не голям брой ухапвания от змии, убождания от морски дракон. Техният пик обаче основно касае летните и есенните месеци. 

Що се отнася до зимния период, е редно да посочим отравянията с дим, било то от пожари, било то по други причини. При силно задимяване се натрупват и отделят газове, а това е опасно. И трябва много да се внимава през зимата, защото се случва и при възрастни хора - оставили са нещо около печката, пък са заспали. За съжаление, има и такива случаи, които понякога завършват фатално. Особено, ако такова небрежно отношение е свързано и с алкохол, тогава е още по-опасно. 

В тази връзка непременно трябва да посоча още една причина и провокатор на отравяния и това са хлорсъдържащи препарати - ксилол, белина, доместос и т.н. Имайте предвид, че смесването на такива препарати води до по-скоро тежка степен на отравяне с хлор, тъй като в момента на смесване на препаратите се отделя хлор. Някои домакини го правят, защото почистващият ефект е по-голям, но не си дават сметка, че в малки затворени помещения, каквито обикновено са сервизните помещения у дома, може да се стигне до тежка интоксикация.

Яна БОЯДЖИЕВА /Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP