Предлагат 210 лв. ваучер за 7 дни на море

11 Май 2020 | 12:12
0 коментара
Бизнес

Ваучер за море в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка предвиждат законовите промени за спасяване на туризма. 

Те бяха предложение на коалиционния партньор на управляващите – НФСБ с лидер Валери Симеонов и условно приети на Коалиционен съвет миналата седмица. 

Досега беше прието да има ваучер, но не беше уточнено каква ще е стойността му. 

Днес законовите предложения за спасяване на туризма са внесени в деловодството на парламента. 

Ваучерите ще могат да се ползват от всички социално осигурени работници и ще важат и за 2021 г.

По 100 лв. пък ще се дават за всеки ученик за зелени училища, културни и спортни мероприятия.

Все още не е ясно как ще се определи цената на шезлонг и чадър, като обещанието на министъра на туризма Николина Ангелкова е те да са безплатни това лято. Но това трябва да се урегулира законово, което ще се случи по време на гледане на промените в закона в парламента.

Според предложението се предвижда “плажни принадлежности по цени, намалени минимум с 50 % или безплатни срещу намаляване на концесионната такса от 50 до 100 %”.

Предвижда се още възможност за намаляване или отмяна на туристическия данък от Общинските съвети на курортните общини след отмяна на извънредното положение, макар вицепремиерът Томислав Дончев да обяви след Коалицонния съвет, че в програмата на правителството е залегнало правило данъците да не се пипат в рамките на управлението.

Предвижда се още предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти.

Внесена е и промяната за удължаване срока за завършване на строителството по националните курорти за подготовка на туристическия сезон. В тази връзка се предлага и удължаване на срока за възстановяване на плащания или ползване на туристически услуги от туроператорските фирми до една година като антикризисна мярка за спасяване на бранша.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание и предстои да бъде гледан днес от Правна комисия, а утре – в зала.

“Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Добавете Вашия коментар

TOP