Предколедна сурвачка: Цената на свинското у нас – най-високата за последните 10 години

02 декември 2019 | 12:18
0 коментара
Предколедна сурвачка: Цената на свинското у нас – най-високата за последните 10 години

По-малко от месец остава до Коледа, а цените на свинското месо продължават да се вдигат.

Това информират от Комисията по стоковите борси и тържищата, предаде „DarikNews“.

Справката показва, че цената през този ноември е със 17 на сто по-висока спрямо тази от миналогодишния. Причината за поскъпването е Африканската чума, заради която бяха убити една пета от прасетата.

Първите случаи на заболяването бяха регистрирани миналата година и още тогава цените тръгнаха нагоре. От 2,50 лева за кг живо тегло без данък добавена стойност, сега вече е 3,40 лева.

В столицата 1 кг свинско месо по цени на едро се търгува за над 10 лв., а стойността му на дребно стига до 13 лв. От Комисията отбелязват, че това са най-високите цени в страната за последните 10 години.

Забелязва се и тенденцията, че в европейските държави – големи производители също няма свинско месо на ниски цени. Именно оттам големите търговски вериги правят доставки за родния пазар.

Африканската чума засегна и пазара в Азия, най-вече – Китай, където между 40 и 50 процента от стадото го няма. Тоест 30 на сто от свинското в света липсва.

Председателят на Комисията Владимир Иванов прогнозира, че до месец и половина цената ще се стабилизира и ще спре да расте. Специалистите обаче алармират, че докато не се възстановят стадата в страната ни, цените ще останат високи.


Добавете Вашия коментар!