Предизборно! Община Петрич налива 2 млн. лв. по 4 обществени поръчки

09 Август 2019 | 20:28
0 коментара
Бизнес

Община Петрич направи последното за изтичащия мандат на кмета Димитър Бръчков и администрацията му раздаване на по-крупни обществени поръчки, свързани със строителството. В рамките само на няколко дни тя финализира 4 такива на обща стойност близо 2 млн. лв.

По първата поръчка за ремонт на 3 улици в с. Първомай участниците бяха 3-ма, всеки от тях посочил в офертата си само по 1 улица и е единствен кандидат за нея, което е според запознати с процедурите сигурен знак за предварително договаряне между тях.

Благоевградската фирма „Растер юг“ на Антон Муртов, свекър на общинската съветничка в Благоевград Гергана Муртова, и синовете на Васил Костов – Радослав и Костадин, получи рехабилитацията на ул. „Хоризонт“ срещу 518 625 лв. Сумата е калкулирана при почасова надница от 5 лв. на работник и 8% печалба за фирмата. Срещу парите „растерите“ ще асфалтират платното с дължина 1222,15 м и широчина 6 м, ще поставят нови дъждоприемни шахти, бетонови бордюри и сигнализация.

Друга благоевградска фирма, която е редовен победител в обществени поръчки в цялата област, включително и в Петрич – „Пиринстройинженеринг“/до момента има 97 спечелени поръчки на стойност 55 433 619,67 лв./, ще асфалтира ул. „Яне Сандански“. Фирмата е собственост на единия от синовете на В. Костов – Костадин. Срещу 529 596 лв., от които младият строител смята да задели малко повече пари за работниците /планирана е часова ставка от 5,35 лв./, той ще ремонтира по-къса улица – 953,03 м, но и малко по-широка – 6,50 м.

Последният победител в тази обществена поръчка е шуменската „Автомагистрали-Черно море“ на Димо Димов, която бе един от строителите на АМ „Хемус“, и затова се предполага, че ул. „Опълченска“ в с. Първомай ще й е като детска игра. Още повече че уличката е дълга само 491,47 м, ширината на платното й е 9 м, а договорената цена за нея е 311 560 лв.

Не е изключено липсата на всякаква конкуренция да си е казала думата, но 3-те фирми бяха обявени за победители в техните писти на обществената поръчка с максималния брой от 100 точки.

3-ма петрички строителни предприемачи също успяха да се доберат до едни от последните обществени поръчки в южния град по време на този мандат на кметската управа. Първият е Николай Влахов. Фирмата му „Никмар кънстракшън“ ЕООД ще строи физкултурния салон към СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Петрич. Правоъгълната едноетажна сграда с разгърната застроена площ от 737,4 кв.м ще е с места за зрители по периферията на игрището и ще бъде свързана чрез топла връзка със сградата на училището. Салонът ще струва 454 632.32 лв. без ДДС. Изпълнителят Н. Влахов е и най-щедрият работодател в строителния бранш в Петрич – той е посочил в офертната документация часова ставка от 18 лв. за работниците си, а за фирмата си очаква печалба в размер на 10% от стойността на обекта, или 45 000 лв.

Петричкият строител Кирил Смилянов Тодоров ще получи от общината 54 994 лв. за ремонт на читалище “Братя Миладинови-1914” в гр. Петрич и на залата за танци в кв. „Дълбошница“. В читалището са планирани ремонтни дейности в читалищния салон, стълбището, библиотеката и фоайето, а в кварталната танцувална зала ще бъдат боядисани както тя, така и коридорът към нея. Тодоров гарантира, че ще приключи работата по двата обекта за доста краткия срок от 60 дни, които в началото малко смутиха конкурсната комисия. Не е ясно как ще мотивира работниците си да работят хем качествено, хем бързо, при условие че ще им плаща най-малко – само по 4 лв. на час.

Петричка е и фирмата, поела последния строителен обект срещу 76 382 лв. без ДДС, „Стройкомерс – 58“ на Марияна Ризова, която ще благоустроява улици в с. Кулата и с. Генерал Тодоров.

Точната сума на 4-те обществени поръчки е 1,946 млн. лв. Както и при ремонта на първомайските улици, и по другите обекти документи подаваха само фирмите, които впоследствие бяха обявени за победители.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP