Предизборна тактика на кметът Красимир Герчев: Настоявам за преразглеждане на цената за питейната вода в община Разлог

30 Януари 2019 | 18:07
17 коментара
Общество

Политически фарс! Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев, който настояваше за повишение на цената на питейната вода чрез асоциацията на ВиК - Благоевград, днес излиза пред медиите и без капка срам коментира, че ще настоява за преразглеждане на определената и влязла в сила от 1 януари единна цена на питейната вода на територията на област Благоевград.

Това е поредната политическа тактика на кмета Герчев, който девет месеца преди местните избори губи доверие пред населението в община Разлог.

В крайна сметка Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе решение, но по важното е, че кмета слънце показва пред обществеността, че има желание...


(Интервю във в. Струма, 30.01.2019)

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев ще настоява за преразглеждане на определената и влязла в сила от 1 януари единна цена на питейната вода на територията на област Благоевград. Преговорите ще са в посока по- справедливото й формиране, което да бъде съобразно с активите на всяка община. В тази връзка градоначалникът ще внесе предложение в ОбС- Разлог да му бъде даден мандат за водене на преговори с МРРБ и ВиК оператора за коригиране на цената на питейната вода. Решението за това идва след изготвен вътрешен анализ, който показва, че цената определена за община Разлог е несправедлива. Специално за Разлог искането ще бъде за единна цена без компонента за пречистване и помпени станции за питейната вода , тъй като такива на територията й няма. Очакванията на кмета Красимир Герчев са, че ако преговорите са успешни и се постигне ново формиране на цените, това ще доведе до понижаване цената на питейната вода.

Г- н Герчев, смятате да предприемете стъпки за преразглеждане на Бизнес плана на ВиК- Благоевград и по- специално в частта му за налагане на единна цена на питейната вода, какво всъщност предвиждате да направите и защо стигнахте до този извод?

Смятам да внеса днес предложение в общинския съвет да ми бъде даден мандат за преговори, които ще са насочени към по- справедливо формиране на единната цена на питейната вода. Проблемът е в изравняването на цените за всички общини, без да се вземат предвид изградените във ВиК сектора съоръжения и начина на доставяне ,което предполага генериране на различни разходи. Това, което показват предварителните анализи е, че тази цена, която е определена за община Разлог е несправедлива. Няма как да се съгласим, цената на водата да е еднаква за общини, където има пречиствателни и помпени станции за питейна вода с общини, където няма такива и водата е годна за пиене, и минава по гравитачен път. Именно там ние намираме една съществена разлика, която категорично смятаме, че не е справедлива. Реакциите на хората, всичко, което бе изложено и дебатирано по време на заседанията на общинския съвет беше повод да направим допълнително проучване и анализ по този въпрос.

Не идва ли малко късно тази реакция и защо така се получи?

Никога не е късно да се поправи една несправедливост. Бизнес планът беше представен и не само община Разлог, а всички 12 общини са го приели. Очевидно е, че очакванията за единна цена са били други. Смятам, че най- правилно е общините да бъдат разделени на групи въз основа на активите им и разходите за поддържането им, т.е. да се вземат предвид изградените съоръжения, начина, по който водата достига до потребителите и т.н. Например да има единна цена за общини, които имат пречиствателни и помпени стнции за питейна вода и пречиствателни станции за отпадни води. Другата единна цена да бъде за общини, които имат само пречиствателни съоръжения за отпадни води, както е случая за община Разлог. Другата единна цена да бъде за общини, където няма пречиствателни станции за питейна и отпадни води. Може би това са детайлите, които са убегнали при разглеждането и то не само в нашия общински съвет, а всички общински съвети. Тук нещата станаха много драстични, защото корекция от 63% на питейната вода е наистина изключително много и най- важното не е справедливо и много сериозно засяга всички и най- вече хората с ниски доходи, защото водата е жизнено важна и от първа необходимост. Стигнахме до извода, че трябва да положим максимални усилия и да искаме единна цена, но без компонента за пречистване и помпени съоръжения за питейната вода, тъй като такива в община Разлог няма. Нашата вода идва по гравитачен път и не генерира разходи в тази посока. В същото време ВиК секторът е сложен и динамичен, нуждае се от съвременни и важни инвестиции, но трябва да има справедливо разпределение на всичко, което се формира като разходна част. Затова смятам да предложа на общинският съвет да ми даде правомощия да водя преговори за справедлива цена на водата.

Мислите ли, че ще успеете да постигнете успех при положение, че община Разлог има малко над 4 % глас в ОС на Асоциацията по ВиК и вотът не е решаващ? Очаквате ли подкрепа от страна на колегите си от другите общини?

Когато съм убеден, че има справедливост и мога да го докажа мисля, че ще има или поне се надявам да срещна разбиране, независимо, че общината има само 4%. Тук въпросът е принципен, но при нас се наслагват тези цифри, защото ние нямаме тези съоръжения, за които някои от общините имат и трябва да плащат. Ще положа максимални усилия и предвиждам разговори, както с МРРБ, така и с ВиК оператора тази несправедливост да бъде коригирана, за да имаме обективност при определяне цената на водата. Не мога да предвиждам какъв ще бъде резултатът, но предполагам, че ще срещнем разбиране. Въпросът ще го поставим на най- високо ниво, защото всеки проблем трябва да се дискутира и да се намира възможност за решение. Ние имаме основание да търсим вариант за справедливо решение, касаещо жителите на община Разлог. Само един пример ще дам - в общините, които имат помпени и пречиствателни станции за питейна вода, корекцията на цената е с 28 стотинки, при нас е 53 стотинки. Това не е нормално и е несправедливо, затова смятам, че трябва да се преразгледа така предложената единна цена. Смятам, че при едно такова справедливо формиране на цените ще се постигне и намаляване цената на водата. Надявам се общинският съвет да подкрепи това мое предложение и съответно да стартират възможно в най- кратки срокове тези преговори.

Ако не се стигне до желания резултат ще предприеме ли община Разлог стъпки за отделяне от ВиК асоциацията? Знаем, че само преди месец общинският съвет гласува изготвянето на финансово- технически и правен анализ, който беше възложен във връзка с искане на граждани за организиране на референдум за отделяне от Асоциацията по ВиК и учредяване на общинско дружество, отпада ли в този случай изготвянето му?

Това може да го реши общинският съвет. Това, което аз трябва да направя е да генерирам цялата информация обективно и да я представя на общинския съвет така, че да се вземе най- правилното решение. Всички знаем, че Област Благоевград е последната в страната, която реагира за приемането на бизнес плана на ВиК оператора. Всички други са приключили този процес. Пак казвам, когато се взимат такива важни решения е много важно да се представи обективната фактология, защото и в едната и в другата посока се пораждат допълнителни въпроси, най- вече по отношение на инвестициите- от къде ще дойдат средства за тях. Преди години по един проект правихме анализ, който показа, че за подмяната на амортизираната ВиК мрежа в гр. Разлог са ни необходими минимум 56 млн. лв. Тук възниква въпросът от къде ще дойдат тези пари. В момента имаме варианти, имаме възможности и получаваме целеви средства от държавата. Тук обаче възниква и другият въпрос- ако стане общинско дружество дали ще имаме възможност за този финансов ресурс. Ние не сме се отказали от изготвянето на този анализ, но на първо време мисля, че трябва да реагираме по този начин- с преговори. Анализът ще се изготви и когато имаме резултати общинският съвет може да вземе точно решение, но то да бъде на база обективни цифри. Тези въпроси не трябва да се решават прибързано. ВиК мрежата в общината в голяма степен е амортизирана. Много години не са се правили инвестиции и рано или късно проблемите ще се появят . Много е важно да се избегне взимането на популистки решения. Те са много опасни, защото може да се заложи на карта бъдещето развитие на цялата водопроводна и канализационна системи на дадена община или дадено населено място. Ще положа усилия да подам абсолютно обективна информация и ще направя всичко, което може да се направи, и общинския съвет да вземе най- правилното решение в полза на хората.

Кога смятате, че ще бъдете готови?

Специално за анализа, решението влезе в сила и ми е възложено да предприема по- нататъшни стъпки по избор на специалисти, които да имат капацитета да го извършат. Предстоят кореспонденции с ВиК оператора по много въпроси, засягащи собственост, техника, състояние на съоръжения и т.н., но е добре веднъж завинаги този анализ да бъде направен.

Нямаше ли възможност общината сама да изготви този анализ?

Цялостният финансово- икономически и правен анализ е сложен и изготвянето му изисква работата на различни по вид утвърдени специалисти- професори, доценти,юристи, които да дадат цялостен анализ, който да бъде обективен и безпристрастен.

В този ред на мисли, ще могат ли граждани или представители на сдружения да присъстват по време на заседанията на комисиите по избор на изпълнител така, че да се избегнат евентуални съмнения и да има повече прозрачност?

Няма никакъв проблем за това. Мисля, че чисто законово също няма проблем, защото ние като възложители можем да осигурим достъп на хора, които имат познания или виждания по този въпрос.

Добавени коментари

Отчаяние публикува:
31 Януари 2019 | 14:44
Свестни хора не останаха в тая община, секи гледа да заграби нещо, после малко прах в очите на хората и айде до нови срещи по изборно време. Ама вече народа е отчаян и нема да ги подкрепи същите. Кмета и компания, черната златка и сие, Асенката и Петрето Белчев убави момчета, ама... Народът вечр изгуби всякаква надежда! А живеем в красив и богат край, най-хубавият в татковината!
дъгата маала публикува:
31 Януари 2019 | 12:45
ТАКА Е ДУДИ ФАРФАРОВ И АНДОНОВИЯ СА ЗАПЛАШВАЛИ ХОРА ПИШЕЩИ ПРОТИВ ГЕРЧЕВ
РАЗЛОГ публикува:
31 Януари 2019 | 12:43
КАЖЕТЕ ЕДНО ХУБАВО НЕЩО НАИ-БЕДНИ -НАИ-КУРУМПИРАНИ И БЕЗ СВОБОДА НА СЛОВОТО
Накол публикува:
31 Януари 2019 | 11:34
БОКЛУЦИ !
Злобар публикува:
31 Януари 2019 | 11:02
Подкрепям,че българският народ е злобен,особено,когото вижда и изтъква кривиците /меко казано/ на управляващите.Които и да са те! Тогава винаги се появяват такива "съзнателни наблюдатели",които ще дадат "реалната" оценка на "злобния български народ"!
И аз до "Наблюдател" публикува:
31 Януари 2019 | 10:39
"злобния български народ"...А ти от кой български народ си,та не си злобен?!От този,който е задоволен и си има много пари /незнайно от къде/ и не го интересуват ни цени,ни заплатите НА ДРУГИТЕ,ни пенсиите,дори и на родителите си...А колко са такива българи? Е да! Такива българи не са злобни!Те просто са гербаджии! И са много чувствителни на тази тема - когато народът скача е злобен!
До Наблюдател публикува:
31 Януари 2019 | 09:37
Ами да го беше направил преди 3-4 месеца и да не беше гласувал за увеличението на водата, и да беше при хората на протеста.
Наблюдател публикува:
31 Януари 2019 | 09:17
И на злобния български народ не се угажда. Ако не направи нищо - ето вижте го нищо не прави по въпроса, ако направи нещо -ето, защото идват избори затова.
дъгата маала публикува:
30 Януари 2019 | 23:07
КМЕТЕ СИНО ТИ СИ КУПИ КОТКА ЗА ТРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА И СЕГА ДА НИ ПРАВИШ МИЛИ ОЧИ ТОВА Е ДЕБЕЛООЧИЕ
ВЪНДЖЮВИЯ публикува:
30 Януари 2019 | 22:56
ЛУИ ДЮ ФИНЕС Е ВЕЛИК АРТИСТ АМА ТИ ГЕРЧЕВ ГО БИЕШ
РАЗЛОГ публикува:
30 Януари 2019 | 22:53
Е КМЕТЕ ТИ СРАМ НЕМАШ В ОЧИТЕ НЕ ГЛЕДАШ И ЗА ГАЗО НЕ БАРАШ
един от народа публикува:
30 Януари 2019 | 22:48
Кметеее, не те е срам!!! Дека блеяхте досега! Хората протестираха, идваха на заседания на Общинския съвет, искаха дискусия, а вие ги игнорирахте и сега -ни лук яли, ни лук мерисали!!! Предизборни трикове, защото ще те е срам да погледнеш хората в очите, като обикалете селата преди изборите. Ама вече нема да ви се хващаме на лъжите! До тука бехте!!! Повечето хора вече ви разбраха, само си пълните гушите - и ти,и Гюров, и баненино и цялата клика около вас. Но вече идва видов ден.ще видиш друг мандат на куково лято!!!
След даж качуль! публикува:
30 Януари 2019 | 22:08
Дека беше до се бре,кмете-е-е? Дигнахте я цената,людето протестирая,ти си мъчеше и се айде хоп! я ме и мене,оти се задаваа изборе! Не ве е срам-циркаджии!Баламосовате хората да кажат колко сте убави! Късно е либе за кьитка! Мръсници! Или нарочно я дигнахте цената,та се за пред людето да я свалете предизборно уж?
мара публикува:
30 Януари 2019 | 20:05
Кмете, така Мандат не се зимува, като тьрсиш вината у другите.
дидка публикува:
30 Януари 2019 | 20:01
Кмете СВАЛИ данъците, та да ти кажем БРАВО.
сиси публикува:
30 Януари 2019 | 19:58
Пред изборни моабети.
винету публикува:
30 Януари 2019 | 19:56
а,горивата,тока не са ли скапи.

Добавете Вашия коментар

TOP