Преди Велкиден! Благоевградчани се юрнаха на пазар за яйца, агнешко и зелена салата в Македония и Сърбия

25 Април 2019 | 13:25
0 коментара
Бизнес

Засилен трафик към Делчево, Ново село и Крива паланка - Македония, както и Босилеград - Сърбия, отчитат от гранични пунктове на Станке Лисичково, Златарево, Гюешево и Олтоманци, преди великденските празници.

„Има голям интерес, има и доста коли, които „прескачат” за по два-три часа в съседките ни за пазаруване”, потвърдиха митничари и капепейци от граничните пунктове.

Така, в дните преди Великден се забелязва засилен внос на агнета, както живи, така и заклани, както и готови за печене от македонския град Делчево до Благоевград.

Причината за тази "миграция" е много по-ниската цена на агнешката мръвка на пазара в Делчево, както и доброто й качество.

Докато на животинския пазар край Благоевград цената на агнетата живо тегло се закова на 6 лева, а на яретата – 5,50 лева, то в Делчево агнетата вървят от 3 до 4 лева на килограм живо тегло. 

В благоевградските магазини агнешката плешка се предлага за 13,50 лева, а бутът 14 лева, докато при съседите ни от Македония заклано и изчистено агне се предлага за 9-10 лева/кг заедно с дреболиите.

Друг бонус за благоевградчани, които им предлагат братята от Македония е, че те по телефона могат да си поръчат агнета, като отиват в уговорения ден и час и си го купуват пресно заклано. 
 
Собствениците на квартални магазини и заведения в Благоевград се възползват от ситуацията, като закупуват агнешкото от Делчево и после го предлагат на нашенските завишени цени.

Ако яйцата в Благоевград сега се купуват по 23-27 ст., то в Делчево са под 20 ст.

Единствено не става ясно, как живите агнета, или мръвката минават през граничния контрол и с какви санитарни документи, коментират експерти.

Въпреки забраните обаче благоевградчани, петричани и кюстендилци ще разчитат основната част от великденската трапеза да си набавят именно от Македония и Сърбия, не само защото цените там са малко по-ниски, а най-вече защото качеството на продуктите е много по-добро.

Килограм пилешки гърди например в Македония струва около 4 лева, което е с два лева по-евтино, отколкото в магазините в България. По-евтини са също свинското и телешкото месо, както и зелените салати, доматите и краставиците. Марулята се продава по 10 ст. бройката, а доматите и краставиците са с лев под цените в магазините в Благоевград и Кюстендил, разказват домакините от областните центрове.

От години семействата в пограничните райони предпочитат да си купуват сиренето от Сърбия или Македония, тъй като в близките до границата магазини е от истинско мляко - овче, краве и смес, и излиза около 7-8 лв./кг, а кашкавалът - около 10 лв.

Хит сред домакините е македонското брашно и кочанския ориз. Бялото, тип 400, е много качествено, меси се по-лесно, а цената излиза около 1.50 лв. за кг. Олиото е около 3 лева бутилката, но също е с много добро качество, твърдят кулинарите. Често от Македония се купуват и лекарства, тъй като някои са по-евтини, отколкото в българските аптеки.

Добавете Вашия коментар

TOP