Пречистете организма с тиква

23 Октомври 2018 | 22:39
0 коментара
Любопитно

Тиквата е перфектният есенен плод, с който можете не само да пречистите организма си, но и да се вталите. Тя съдържа само 25 ккал в 100 г и може да бъде приготвена по най-различни начини – печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н. С малко повече въображение може да сътворите чудеса от тиква и да получите в замяна подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Тиквата е толкова удачен избор за есенно-зимната ви диета, защото има богато съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР. Освен всичко оранжевият плод се бори успешно и със свободните радикали, спомага и за свежия тен, сияйната кожа – благодарение на каротиноидите в нея.

Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време да подобрят здравословното си състояние, защото

превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Тиквата е 5 пъти по-богата в сравнение с морковите по наличие на провитамин А, както и 3 пъти по-богата на същото от говеждия черен дроб. Това е причината офталмолозите да препоръчват на хората с нарушено зрение да консумират често ястия с тиква, сготвена по различни начини, и да пият тиквен сок.

Но внимавайте с консумацията на сурова тиква, ако имате проблеми със зад стомашната жлеза или стомашно-чревния тракт.

Против отоци в краката

Тиквата действа благоприятно и на отоците по краката заради диуретичното си действие. Полезна е и за болни бъбреци, черен дроб, анемия, запек.

Ако я подслаждате с лъжичка мед вместо захар пък ще прочистите организма си само за седмица! Нужно е малко движение и обилна консумация на билкови чайове и вода. Неслучайно диетолозите смятат тиквата за идеално средство в борбата с излишните килограми. С подходящ хранителен режим с тиква може да се отървете от 8 кг за 12 дни и като бонус ще засилите имунитета, ще изчистите и шлаките. Предлагаме ви такъв примерен режим, състоящ се от 4-дневни етапи, т. е. менюто се повтаря на всеки 4 дни.

Първи ден:

Закуска – тиквена салата и тиквена каша

Обяд – тиквена супа

Вечеря – печена тиква

Втори ден:

Закуска – тиквена салата и тиквена каша

Обяд – постна зеленчукова супа и пържена тиква

Вечеря – печени ябълки на фурна с 3 сини сливи

Трети ден:

Закуска – тиквена салата и тиквена каша

Обяд – супа топчета

Вечеря – салата от тиква с ананас

Четвърти ден:

Закуска – тиквена салата и тиквена каша

Обяд – зеленчукова супа, задушени чушки

Вечеря – тиквено рагу /zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP