Празнуваме зимен Симеоновден

03 Февруари 2019 | 07:58
0 коментара
Култура

Прекланяме се пред паметта на свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. 

Според преданието Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки. На него се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. Щом стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи". Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещенник в Йерусалимския храм.

Според народните вярвания днес е зимния Симеоновден. Както и на зимна Богородица - почитат бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.

Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

В народната памет първите три дни на февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. На 3-ти февруари не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Честит имен ден на Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона!

Добавете Вашия коментар

TOP