Празникът на цветята в Сандански започва с изложба на китайското живописно изкуство

16 Април 2019 | 11:03
0 коментара
Култура

Днес, от 18:00 ч.  в рамките на фестивала „Празник на цветята”, организиран от Община Сандански в Епископската базилика се открива изложба от картини на китайското живописно изкуство„Цветя и птици”.

Изложбата представя работата на деца на възраст от 5 до 12 г. , както и творби на художника Юлияния Луч с уникални произведения в стила на традиционната китайска живопис.

На гостите ще бъде представена ексклузивна китайска живопис. Изложбата ще представи несравнимия чар на източното живописно изкуство. „Всички представени картини не са просто изобразяване на природата, а израз на дълбоки мисли, криптирани послания“, казва художникът Юлиания Луч (Кормушина) .

„Често картините се подаряват за празници и запомнящи се дати като своеобразни добропожелания. За мен китайската живопис е източник на вътрешен мир и концентрация, възможност да се потопите в друга реалност по няколко часа на ден и да излезете от нея с нови идеи и решения”, признава ученичката от Словакия Дагмар Фуджидалова. „

Наистина искам това състояние на психическо равновесие и хармония, което се появява, когато китайската четка докосне хартията, за да бъде предадена и на зрителя.

“Както е добре известно, в рисуването в Китай се крият, както дълбок философски смисъл, така и поетична интерпретация на явленията и национален естетичен символизъм. Всяко движение на четката, посоката на клоните, броят на венчелистчетата и тичинките не е само това, а историята на художника за създаването на света и мястото на човек в него .

“Божурът в китайската култура не е само цвете – той е символ на сила, нарът е не само плод, но и символ на семейството, плодородието и изобилието, на обновяването и безсмъртието. В китайската живопис, лотосът не е цвете, а чистота на мислите ”, дешифрира символиката на този вид изкуство, художник Юлиания Кормушина.

Тук можете не само да видите или да купите картини, но и да научите как да ги направите сами.

Като част от фестивала на цветята, на 20 април, в 10:00 ч., ще се проведе работилница по живопис, водена от художничката, чиито творби са представени.

Работилницата ще се проведе на 20 април в 10 часа в Био магазин Флора Вита на адрес: град Сандански., ул „Осми март“ 1 (на стълбичките над старата ДСК).

За повече информация и записване на тел. 0878976208. В работилницата всеки може да се опита да създаде свои собствени рисунки чрез техниката U-Sin и да се потопите в света на китайския чай, ставайки участник в чайната церемония.

Посещението на изложбата ще бъде един от акцентите за всеки, който обича и оценява източната култура, философия и живопис.

Толкова е лесно да забравите за ежедневната суматоха и да се почувствате в истинска приказка!

Добавете Вашия коментар

TOP