Празник в църквата за Богородица и Симитли

08 Септември 2018 | 14:24
0 коментара
Общество

Българската православна църква отбелязва днес големия християнски празник Рождество на Пресвета Богородица. 

Денят е храмов празник на черквата в Симитли и най- големият празник на град Симитли.Божията майка ни закриля, тя е наш покровител и спътник в живота.  

Днес, когато християните празнуват раждането на Божията майка - Пресвета Дева Мария, симитличани се стекоха в храма да запалят свещ за здраве и благоденствие. Рано сутринта в храма бе отслужена Божествената Света литургия, стотици миряни се стекоха в божия дом. 

Малки и големи бяха миросани от отец Методи и отец Спас. 20 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли. 15 казана курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки дошъл на празника. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, заедно със съпругата си и Апостол Апостолов-младши, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници и кметове на населените места в общината запалиха свещ в храма и седнаха на обща трапеза с всички празнуващи.

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света. 

След навършване на 3-годишна възраст малката Мария, бъдеща пресвята майка на Божия Син, била заведена в Йерусалимския храм. Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Именници днес са  Мария, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара- бъдете живи и здрави !

Добавете Вашия коментар

TOP