Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ)

25 август 2018 | 17:45
0 коментара
Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ)

За поредна година родолюбци се събраха днес в местността "Порогош", махала Павлевска, край симитлийското село Градево.

"Изселниците пристигнаха от цяла България. Те са навсякъде, но корените са им от тук, от Градево", казват местните.

В местността „Св. Четиридесет мъченици” в махала Порогош, се събраха потомци на изселници, приятели и близки от симитлийска община и цялата страна. Параклисът е на оброчно място.

По традиция празникът на Св. Четиридесет мъченици се отбелязва през месец март, но от няколко години хората предпочитат да правят празника през лятото. За да могат повече да дойдат до бащината къща.

Сред гостите бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, благоевградският бизнесмен Валери Байрактарски колеги ловджии и полицаи на Велко Везенков и Георги Иванов, както и стотици потомците на Павлевска махала дошли от всички краища на България.

Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 6

Освен музика, песни и хора съборяните опитаха и от вкусния курбан приготвен от майстор готвачката К. Глухарска от симитлийското село Ораново. 

Домашно приготвени питки, баници и жито раздадоха по дългите маси на всеки присъстващ. Всички си пожелаха много здраве и още дълги години да се събират за все по-хубави поводи. 

След официалната част, жителите и гостите на село Градево се веселиха със стилна македонска музика и прекараха един незабравим празник.

Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 1Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 2Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 3Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 4Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 5Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 6Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 7Празник събра на едно място местни и изселници в махала Порогош на с. Градево (СНИМКИ) снимка 8

Добавете Вашия коментар!