Празник на горноджумайските родове в квартал „Вароша” на Благоевград /Снимки/

28 Септември 2018 | 14:21
0 коментара
Култура

Традиционна среща на старите горноджумайски родове се проведе в квартал „Вароша“. Събитието бе посветено на 105- годишнината от опожаряването на град Кукуш (Беломорска Македония) на Европейските дни на наследството и се превърна в истински празник за жители и гости на града.

Организаторите на събитието получиха поздравителен адрес от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, който бе прочетен на място.       

По време на срещата  посетителите дегустираха традиционни горноджумайски гозби  и ястия по европейски рецепти. Вкусните храни бяха приготвени от учениците от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост. Много от благоевградчани си направиха ретро фотосесия с костюми и реквизит от Регионалния исторически музей и читалището в Измирлиевата къща. Гостите имаха възможност да дегустират и  вина в кафене „Кубрат”  и опитаха зеленчуци и плодове от масата на зарзаватчии от стар горноджумайски род.  

Финалът бе поставен със спектакъла „Леле, Яно“- концерт на китаро- мандолинен оркестър „Пирински звуци“, Вокален ансамбъл „Езерец“  и Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“. 

Добавете Вашия коментар

TOP