Празниците наближават! Не правете тези грешки с алкохола!

01 Декември 2018 | 12:02
0 коментара
Любопитно

Главата ви цепи, тялото се бунтува и при самата мисъл за алкохол започва да ви се гади?

Очевидно сте получили сметката за добре прекарана вечер. Какво може да ви избави час по-скоро от мъките? За съжаление нищо.

Според много хора, за да се спасите поне от ужасното главоболие на следващия ден, помагало, ако вземете хапче за главобол преди да се доберете до леглото.

Пиенето на аспирин вечерта и събуждането без главоболие на следващата сутрин звучи примамливо, но не го правете.

Разграждането на алкохола е трудна задача за организма, особено за черния дроб, и вземането на аспирин преди лягане не улеснява нещата. Рискът сериозно да се увреди черният дроб е значително по-голям при комбинацията от алкохол и болкоуспокояващи. Поради тази причина аналгетици като аспирин, не са официално одобрени за лечението на махмурлук.

Лекарствата имат конкретно предназначение. Използването на обезболяващи като аспирин, ибупрофен или парацетамол против махмурлук е „неофициално“, което означава, че не е и правилно. „Никой разумен лекар не би препоръчал превантивната употреба на аспирин против махмурлук“, казва молекулярният биолог Патрик Шмит.

„Фактът, че лекарствата се продават свободно е проблем: хората просто отиват в аптеката и си ги купуват без да осъзнават рисковете“.

Лекарства, разреждащи кръвта, и алкохол също са опасна комбинация. Друг рисков фактор е свойството на аспирина да разрежда кръвта.

В комбинация с алкохола то може да бъде фатално. Човек, който се препъва, пада или удря главата си има опасност да се нарани така, че да му потече кръв, която трудно може да се спре. Всеки, който е претърпявал някаква операция знае, че лекарите питат дали взема разреждащи кръвта лекарства.

„При това положение, операцията ще трябва да се отложи – което може да се окаже опасно, ако случаят е спешен“, казва Шмит.

nationalgeographic.bg

Добавете Вашия коментар

TOP