Празнична заря обагри небето над с. Полена навръх Петковден

15 Октомври 2017 | 12:10
0 коментара
Хайлайф

С наситена празнична програма, песни, хора и веселие премина големия празник на симитлийското село Полена.

Още рано сутринта на Петков ден в храма, бе отслужено утринно богослужение, а след това Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Божествена Света литургия.

Децата от неделното училище към черквата направиха рецитал за празника.

Водосвет за здраве и благополучие беше направен пред черквата, където можеха да се съберат повече хора и да се помолят.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов запалиха свещ за здраве.

Вечерта на открита сцена на площада се изявиха учениците от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“-Крупник, танцов състав с ръководител Мария Дюлгерска , спортен клуб „Малки шампиони“.

Веселбата продължи под открито небе с МФГ „Изворите“, невероятните ангелски гласове от Брежани на сестри Ковачки, оркестърът на Панчо Иванов и Радостина Паньова, които не спираха да веселят гости и приятели.

Цяла вечер се виха кръшни хора на широкия площад и доброто настроение не липсваше на никого.

Кметът  на селото Веселин Топузов поздрави всички празнуващи, като благодари на общинското ръководство за празника, на спонсорите, които също помагат за празника.

„Нека света Петка ни даде сили и вяра за едно по-добро бъдеще, нека има здраве и благоденствие“, пожела първият сред равни – кметът на селото. Празнична заря обагри небето над  Полена в красиви цветове.

Станалите вече традиционни борби в селото бяха спечелени отново от безапелационния победител Иван Благоев. Борбите са по инициатива на братята Иван и Милан Благоеви, както и на кмета на селото Веселин Топузов и всяка година преминават при изключителен интерес от зрителите, а и от участниците.

Приятелска среща между отборите на Полена и Полето и Черниче (в едно) се игра също на стадиона, с много емоция и веселие за големия празник на Полена.

Петковден е един от най-тачените празници в народната традиция. Св. Преподобна Параскева или Петка Българска се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

На 14 октомври православните християни палят свещица и се молят за здраве, защото Светицата е лечителка и пазителка от „страшни” болести.

Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й - сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави.

Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие.

 

Добавете Вашия коментар

TOP