Правят модерно рибовъдно стопанство за пъстърва в кресненското село Горна Брезница

16 Май 2017 | 00:52
0 коментара
Общество

Модерно рибовъдно стопанство за пъстърва ще води гости в кресненското село Горна Брезница. Инвестиционното предложение е на фирма "Ванико-2015" ООД, то е внесено в община Кресна и в Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Инвеститорът иска да създаде модерно рибовъдно стопанство с технологичен цикъл за биологично производство, както и реконструкция на съществуващи в местността Големите явори стопански сгради.  Там ще има два рибарника и три постройки. Имотът е с обща площ от 3501 квадратни метра. В него има изградена система от шкарпи, канал и каптажи за пълнене и изпразване на рибарниците от Равна река. Възложителят предвижда реконструкция на съществуващите в имота сгради и съоръжения и създаване на модерно рибовъдно стопанство.

До терена има изграден питеен водопровод от каптаж в Горна брезница, който се предвижда да бъде подменен. Отпадъчните води ще се заустват в предвидена за изграждане изгребна яма в границите на имота. Дължината на трасето на довеждащия канал, който ще бъде реноструиран, ще е 61 метра. До бъдещото пъстървово стопанство ще се стига по полски път, предвижда се разширяването му, както и изграждане на подподрна стена с цел изместване на коритото на Равна река извън имотните граници. Ще се направи и мост с дължина  15 метра.

По предварителни сметки в рибовъдното стопанство ще се произвежда до 7-8 тона пъстърва на година. „Надяваме се, че заради улова на пъстърва тук ще идват повече туристи от страната и чужбина”, казват местните хора.

Добавете Вашия коментар

TOP