Правната комисия: Карантинираните гласуват с преносими урни

20 Януари 2021 | 13:59
0 коментара
Политика

Карантинираните да гласуват с преносими урни и секции в болниците. Това реши на първо четене правната комисия в парламента с 14 гласа "за", 7 "против" и 0 въздържали се. Предложението за промени в закона за извънредното положение е на ГЕРБ. 

Дебатите по текста бяха остри заради многото критики на БСП по темата. Левицата дори поиска управляващите да оттеглят законопроекта си и в най-кратки срокове да го преработят. ДПС обясниха, че подкрепят законопроекта, но вече имат готови технически промени между двете четения и много държат да се запознаят със становището на ЦИК.

"Работим по предложения между двете четения, но те няма да променят идеята и посоката на законопроекта, а само технически. Считаме, че мерки трябва да бъдат прието от НС", каза Хамид Хамид от движението.

На заседанието отсъстваха представители на избирателната комисия, като председателката Анна Александрова обясни, че в същия момент комисията заседава и ще излезе с писмено становище по законопроекта. Това се случи докато се водеха разгорещените дебати межд управляващите и опозицията, а от становището стана ясно, че ЦИК държи да се направят някои промени в законопроекта.

Например здравните правила за провеждането на изборите да се изготвят от министъра на здравеопазването, а ЦИК ще се съобрази с тях. От комисията предлагат още Министерският съвет да се спомене в законопроекта като обезпечител на предпазните средства, да се предвидят и ясни критерии за вписването на карантинираните. Да се определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни.

С предложенията си управляващите предлагат ЦИК да определи мерките, при които да се осъществи изборния процес, като идеята им е това се случи с подвижни избирателни кутии ли чрез отделни избирателни секции в болничните заведения", каза обясни още в началото на заседанието един от вносителите - Красимир Ципов от ГЕРБ.

Добавете Вашия коментар

TOP