Правителството оттегля проектобюджета предизвикал полицейските протести

08 Ноември 2015 | 10:57
0 коментара
Общество
Правителството оттегля проектобюджета предизвикал полицейските протести

Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след свиканото тази сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство.

Диалогът със синдикатите продължава в понеделник. Свалени са всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета - това са точките, които орязваха социалните придобивки на служителите на МВР.

След съвета в сградата на МВР лидерът на Синдикален алианс "Сигурност" Галентин Грозев заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, категоричен е Грозев.

От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и НС за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза още Грозев пред БНР. Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев. Свалени са всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета.

Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев.

Той обяви и че днес внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи, които се отнасят за тях, за начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. В случай, че отпаднат текстовете от закона, ние ще оттеглим и жалбата, отбеляза Грозев. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност". /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP