Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 14:19
0 коментара
Политика

Министерският съвет одобри проект на Закон за хората с увреждания на редовното си заседание, информира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в сградата на МС.

По думите му по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството е поело в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания.

НСТС подкрепи частично проекта на Закон за хората с увреждания

Проектът на Закон за хората с увреждания е приет във вида, в който е внесен, поясни Бисер Петков. Той допълни, че в законопроекта се предвиждат мерки за хората с увреждания - финансова подкрепа и подкрепа за изграждане на достъпна среда. Освен това се предвижда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособяване на работна среда за хора с увреждания.

Работодатели и синдикати с критики към Закона за хората с увреждания

Социалният министър посочи, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс от общо 486 млн. лева, който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика.

Министърът на труда и социалната политика каза, че този законопроект ще бъде внесен в Народното събрание до края на седмицата, където ще започне неговото разглеждане.
 
Симеонов за Закона за хората с увреждания: Заченат е в грях и под натиск

Според него по този начин се изпълняват ангажиментите, които са били поети, и Бисер Петков лично ще уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерския съвет.

Бисер Петков информира още, че законопроектът за социалните услуги вече е представен за обществено обсъждане. Той се надява до края на годината и този законопроект да бъде внесен и разгледан в парламента.

Добавете Вашия коментар

TOP