Пращат ни SMS при бедствие и терористичен акт

16 Септември 2020 | 13:54
0 коментара
Общество

Получаваме SMS при природно бедствие, терористично нападение или друга извънредна ситуация. Това е заложено в приетите от правителството нови правила в областта на електронните съобщения за насърчаване на разгръщането на мрежови технологии от следващо поколение, за стимулиране на иновациите и за укрепване на защитата на потребителите, съобщиха от "Дондуков" 1. 

"Промените в Закона за електронните съобщения въвеждат изискванията на Европейския кодекс за електронните съобщения. Измененията и допълненията включват мерки за насърчаване на конкуренцията и за стимулиране на инвестициите в мрежи с много голям капацитет. Обхванати са области като управление на радиочестотния спектър, достъп на операторите до мрежите и симетрично регулиране на всички доставчици на мрежови услуги в специфични ситуации. Правилата за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставени по интернет, като приложения за обмен на съобщения. Заложено е създаване на система за предупреждение на чрез европейския номер за спешни повиквания 112. Чрез нея ще се изпращат съобщения към мобилните телефони на хората в случай на природно бедствие, терористично нападение или други сериозни извънредни ситуации в техния район", се посочва в решението на МС.

Правителството прие и Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. С плана се установява единна система за търсене и спасяване при самолетнси катастрофи. Определят се задълженията на отговорните национални структури и организации за ефективно използване на наличните средства, ресурси, персонал и възможности за поддържане на готовност и осигуряване на дейности по търсене и спасяване при авиационни произшествия. Системата ще поддържа денонощна готовност за извършването на действия по търсене и спасяване, при авиационно произшествие.

Добавете Вашия коментар

TOP