ПП „Възраждане“ обяви безсрочен протест докато кабинетът не подаде оставка

14 Май 2020 | 17:02
1 коментара
Общество

Протестиращи и привърженици на ПП „Възраждане“ обявиха безсрочен протест докато кабинетът не подаде оставка, предаде репортер на БГНЕС.

Недоволството започна по обяд пред парламента с блокада на движението по бул. „Цар Освободител“. Според протестиращите българската държава не е помогнала на хората по време на извънредното положение като по този начин ги е обрекла на фалити, глад и мизерия.

Протестът не се размина и без провокации и през цялото време беше сериозно охраняван от органите на реда. Малко след началото на протеста млад мъж се опита да нахлуе в парламента. Опитът му беше осуетен от униформените, които го арестуваха след неколкократни предупреждения да спазва дистанция. Последваха още опити за нахлуване в парламента, но те не се увенчаха с успех. Въпреки това бяха арестувани и още хора, които демонстрираха неподчинение и опитваха да пробият полицейския кордон.

Има 8 арестувани-7 мъже и 1 жена. Двама са хвърляли бутилки по сградата на МФ.

В положение на безизходица е поставен Красимир Киряков, който е собственик на магазини, разположени в затворените от два месеца търговски центрове. Той не иска на всяка цена оставка, но държи държавата да му помогне, защото не може да се възползва от съществуващите социално-икономически мерки.

„Не сме доволни от положението, в което се намираме. Бизнесът ми е спрян, от месеци не работя и няма какво да ям. Аз съм работодател на над 20 души. Вече втори месец им плащам заплати, но съм принуден да ги освободя. Моловете ни изнудват да плащаме наеми. Положението е много зле и ние вече не издържаме“, заяви Киряков и добави, че не вижда какво ще е бъдещето.

Лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, който е и организатор на протеста обясни, че причина за организираното недоволство е несправянето на държавата с последиците от коронавируса, вследствие на което са били накърнени икономическите интереси на българския народ и са били подложени на репресивни мерки. Той е категоричен, че настоящото управление няма как да продължи, ако не започне да търси мнението на народа.

„Мерките за преодоляване на коронавируса са същите като в целия свят, но компенсационните мерки, които са за подпомагане на гражданите и предприемачите, нямат нищо общо с тези, които са в останалите държави. Правителството се провали в тази своя политика и сме тук, за да го заявим ясно и категорично“, коментира Костадинов.

Той призова управляващите към диалог и беше категоричен, че ако днес се провеждат изборите партията му ще влезе в управлението.

След това множеството се отправи към Министерството на финансите, премина през Народния театър, а от там към Министерския съвет. Там Костадинов призова президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов да слязат при народа, но това не се случи.

Последваха викове с призив за оставка, съпроводени с размахване на юмруци срещу управляващите.

От там протестиращите отидоха до Министерството на здравеопазването, където отново поискаха оставки и пешеходно се върнаха към първоначалната точка, откъдето започна недоволството им – Народното събрание. /БГНЕС

Добавени коментари

Алеко Конст. II публикува:
14 Май 2020 | 21:49
Мутрата, или престъпника, или лумпена Борисов и неговата клика, отдавна щяха да са зад борда, ако събитията се развиваха не в България, а в някоя друга балканска страна, където живеят по-нормални люде... Ама Ганьо понеже е слабоинтелигентен, избра за предводител също така слабоинтелигентен и невъобразимо прост дивак да ги управлява. Всеки прост народ заслужава управниците си. Долу Бай Ганю, долу Борисов......

Добавете Вашия коментар

TOP