Повишете температурата на тялото си и ще ядете по-малко

07 Юни 2018 | 08:25
0 коментара
Любопитно

Днес подбрахме статия, в която се посочват интересни и полезни данни, непубликувани досега, свързани, най-общо казано, със стареенето и апетита. 

Оказва се, че с възрастта чувствителността на центъра на апетита в хипоталамуса спада и човек започва да яде повече, отколкото му е нужно. Проф. В.М. Дилман казва: “... Човек от детството е свикнал да се доверява на своето чувства за апетит. В младостта това доверие е оправдано... Но с годините центърът на апетита започва да ни вкарва в заблуда”. 

Системата на апетита излиза извън контрол и води до преяждане, което е причина за множество заболявания. Проф. Дилман изказва предположението, че с възрастта се понижава чувствителността на центъра на апетита към действието на глюкозата. Или с други думи, повишава се прагът на чувствителност на центъра за насищане към стимулиращото действие на глюкозата. Затова с годините едно и също количество захар в храната предизвиква по-значително покачване на нивото на глюкоза в кръвта. И по тази причина се повишава и теглото. А оттам, центърът на насищане, точно обратното - става по-слабо чувствителен към нивото на глюкоза. 

Може да се каже, че възрастовото затлъстяване е също толкова логично, както и климаксът. Което е доста неприятно. Повишаването на апетита с възрастта е обусловено също така и от понижаването на концентрацията на невромедиаторите в хипоталамуса.

Температурата е един от най-важните показатели за баланса на нашия организъм. Задържането на температурния ритъм е важно за здравето и нормалното стопяване на мазнините. Оказало се, че 

мозъчните неврони, регулиращи апетита, 

чувстват температурата на тялото. Клетките, които потискат апетита, се намират в дъгообразното ядро на хипоталамуса и тяхната специфичност е в това, че са способни непосредствено да усещат хормоните и другите вещества в кръвта. 

Затова спортуването не само стопява калории, но и помага да се потисне апетитът, тъй като след физически упражнения се включва механизъм, потискащ апетита и чувството за глад. Когато вътрешната температура на тялото се увеличава, апетитът и консумирането на храна се понижават. А това може да се случи по редица начини: физически упражнения, треска и някои фактори от външната среда, сред които е слънчевата светлина. 

Още през 1917 г. американските изследователи Д. Леб и Д. Нортроп доказали, че понижаването на температурата на тялото на дрозофилите може значително да увеличи продължителността на техния живот. Оказало се, че подобен ефект за контрол над продължителността на живота може да бъде достигнат и рибите и земноводните. С топлокръвните животни ситуацията е по-сложна, тъй като за температурата на тялото при тях отговаря хипоталамусът. 

Ние можем да забавим стареенето, като си осигуряваме по-ниска температура вечер и нощем, когато спим. Има група животни, при които възниква 

периодично понижаване на температурата, 

свързано със спането. Оказва се, че тяхната продължителност на живота е по-висока, отколкото у останалите, които не притежават това свойство на продължителен сън. Така например, ако продължителността на живота на обикновените мишки е 3-4 години, то тези, изпадащи в продължителен сън, доживяват до 8 и повече години. При летящите мишки, изпадащи ежедневно в състояние на вцепенение, продължителността на живота достига 18 години. 

Топлите домове, обувки и дрехи създават излишно “топлинно замърсяване”. Според събрани данни повишаването на средната температура около нас с един градус може ежегодно да предизвика хиляди нови случаи на диабет. Обяснението е следното: в условията на повишена температура организмът на човека престава да изразходва калории за подържане на топлината на тялото, в резултат на което се променя чувствителността към инсулина и се увеличава теглото. Това се отнася и към температурата у дома или на работното място. Затова е желателно в помещенията, които обитаваме, понякога да отваряме прозореца нощем. Интересен и любопитен е фактът, че през нощта е полезна по-ниската температура на тялото, а през деня - по-високата. Изследвания изяснили, че възрастните хора не са способни да регулират температурата на такова ниво, каквото е било в младостта, защото реакцията на организма относно промяната на температурата вече е подложена на възрастовите изменения. Някои изследвания предполагат, че затлъстяването може би е свързано с понижаване температурата на тялото през светлото време на денонощието. Това обяснява факта, че понижаването на температурата на тялото именно през светлите часове на деня може да се окаже достатъчно обяснение за покачването на килограми в продължение на няколко месеца. А това спадане на температурата се случва заради нарушена работа на хипоталамуса. Всичко онова, което стимулира увеличаването на вътрешната температура на тялото (закаляване, упражнения), непременно ще забави този ефект, т.е. ще отложи покачването на килограми. При постоянно увеличена температура около нас има тенденция към понижаване на вътрешната температура. Добре и полезно за здравето е вътрешната температура да се понижава нощем, а понижаването през деня - точно обратното. 

Препоръки: 

1. През деня е важно да поддържате по-висока температура на тялото. Освен всичко друго това понижава апетита.

2. Подходящо е всичко, което увеличава температурата на тялото: от физическа активност и слънчева светлина, до лютива храна.

3. През нощта поддържайте ниска температура в спалнята си.

4. Ако имате волята за това, научете се да се закалявате - като започнете от въздушни бани и стигнете до студова термогенеза.

5. Пазете хипоталамуса си, докато сте млади! Повишавайте неговата чувствителност към регулиращите въздействия и понижавайте нивото на инсулина и кортизола. Те са най-големите невротрофични фактори!   

Колко градуса да поддържаме в спалнята?

В едно от последните изследвания се посочва простичък начин за увеличаване на положителните ефекти, които човек може да получи по време на сън при понижаване на температурата в помещенията. Охлаждането на спалнята води до трансформация на т.нар. кафява мазнина и следователно променя разхода на енергия и метаболизма. До неотдавна повечето учени смятаха, че в тялото на възрастния човек липсва кафява мазнина, но последни изследвания показват наличието на ограничен, действително малък запас в областта на шията и горната част на гърба при много възрастни хора. Знаете, че кафявата мазнина, за разлика от бялата, е метаболитно-активна. Експерименти върху мишки са показали, че кафявата мазнина усвоява захарта от кръвта, стапя калориите и поддържа вътрешната температура. Аналогичен процес се случва в организма на човека. Хормонът на съня мелатонин, който нощем потапя организма ни в дълбок, подаряващ ни почивка сън, спомага за понижаване на температурата на тялото. 

В ново изследване, публикувано преди година в медицинското списание “Диабет”, изследователи съвместно с Националния институт по здравето в САЩ убедили пет здрави млади мъже доброволци да спят в помещения с контролирана температура в продължение на четири месеца. През деня доброволците живеели нормален живот. Всички ястия, в т.ч. и обедното, били така измислени, че количеството употребявани калории да остава постоянно. Те спели в болнични стаи с леки покривала. 

През първия месец изследователите поддържали в спалните помещения температура от 23,89 градуса по Целзий, приемайки я за неутрална. През следващия месец спалните помещения на доброволците били охладени от 18,89 градуса. При такава температура изследователите очаквали стимулиране на действието на кафявата мазнина. През следващия месец в спалните пак установили предишната, считана за неутрална температура, за да изключат всякакви ефекти, получени предишния месец. И накрая, през четвъртия месец температурата била повишена до 27,22 градуса. 

В периода на цялото изследване се определяли нивата на гликемия и инсулин в кръвта на доброволците, а също така дневната калоричност. След всеки месец се измервало и количеството кафява мазнина. Оказало се, че след 4-ата седмица спане при ниска температура - 18,89 градуса по Целзий, при мъжете почти два пъти се увеличил обемът на кафявата мазнина. А чувствителността към инсулина, която зависи от нивото на гликемия, се подобрило. Промените били незначителни, но много важни. Един от авторите на статията, проф. Франциско Сели от Университета в щата Вирджиния, отбелязал, че всички доброволци били здрави млади хора, но благодарение на спането в прохладни стаи те получили метаболитни преимущества, които с течение на времето биха могли да понижат риска от развитието на диабет и други метаболитни заболявания.  

Яна БОЯДЖИЕВА /Zdrave.to.

Добавете Вашия коментар

TOP