Посолството на САЩ подкрепи протеста: Никой не е над закона!

14 Юли 2020 | 09:05
0 коментара
Общество

Посолството на Съединените американски щати в София излезе с позиция във връзка с разрастващите се протести в страната.

В изявлението се казва:

"Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество.

Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати.

Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона.

Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона."

За пети пореден ден днес в центъра на София се провеждоха протести. Около 16 часа започнаха да се събират хора пред президентството.

Момиче припадна по време на протеста пред Министерски съвет, но служителите на реда веднага му оказаха помощ и повикаха медицински екип.

 

Протестите стартираха след претърсвания в сградата на президентската институция, повдигане на обвинения на секретаря на президента Пламен Узунов и задържането на един от съветниците на държавния глава Румен Радев.

 

Предните вечери имаше напрежение между протестиращите и органите на реда.

Днес на протеста в София са дошли хора с малки деца. Един от протестиращите е и Николай Колев-Босия.

 

Протестиращите настояват за оставка на правителство и на главния прокурор Иван Гешев, както и свикване на Велико народно събрание. Звучи народна музика. Част от присъстващите носят български знамена.

 

След като се стъмни младежи с черни качулки запалиха факли сред протестиращите. Няма пострадали, съобщи пресцентърът на МВР. Полицаите продължават да опазват обществения ред. МВР призова гражданите да не се поддават на провокации.

 

В района е засилено полицейското присъствие. Има разположени екипи на „Антиконфликт полиция” и жандармерията. За краен час на протеста в понеделник е обявен 23 ч.

 

Мъж на 33 години бе задържан в Първо Районно управление при СДВР, след като около 19.40 часа счупи задното стъкло на лек автомобил, паркиран в района на сградата на Българска народна банка. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Изясняват се обстоятелствата около случилото се.

 

Протестиращи се събраха и пред сградата на Министерство на вътрешните работи, за да поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

 

Те го винят за сблъсъците между полицаи и демонстранти в петък и за това, че полицията не позволи сблъсък между протестите край парк „Росенец”.

 

Пред сградата на МВР бе лидерът на „Да, България” Христо Иванов, който каза, че иска отговорност от министър Маринов заради полицейското насилие, заради действията на полицията край „Росенец”. После Иванов и демонстрантите с него се присъединиха към множеството пред Министерски съвет. На протеста присъстват и представители на политическите сили БСП и АБВ.

 

Протести против властта се проведоха и в редица други градове, сред които Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Шумен, Хасково, Силистра, Добрич и Благоевград.

 

Над 200 души се включиха в протеста в Благоевград. Хората стигнаха до паметника на Гоце Делчев, където поднесоха цветя, а после се върна пред сградата на Областната управа.

 

В Бургас протестиращите преминаха по главната пешеходна улица и се събраха до моста, откъдето помахаха символично към парк „Росенец”.

В Шумен над 250 души излязоха на протест. Освен оставка на правителството, те поискаха и промени в Избирателния кодекс.

 

В Стара Загора протестиращите настояха за законност, справедливост, и възможности за живот и работа.

 

С призиви за оставка на правителството, тази вечер на пл. „Стефан Стамболов” в Пловдив започна поредния протест. Над 200 са гражданите, които изразиха недоволството си.

 

С възгласи „Оставка” граждани протестираха и в Добрич срещу управляващите. Събралите се на централния площад „Свобода” държаха плакати с призива: „Върнете ни държавата”.

 

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост „Меджиди табия”, тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP