Последователите на Петър Дънов посрещат Божествената слънчева Нова година

12 август 2019 | 17:39
0 коментара
Последователите на Петър Дънов посрещат Божествената слънчева Нова година

По традиция всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последователите на Петър Дънов организират събор край платото на езерото „Бъбрека“ в Рила планина.

Облечени в бяло там те посрещат заедно първите слънчеви лъчи, изпълнявайки магическия танц паневритмия.

Запознатите с духовната наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията има три дяла – първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителят или Беинса Дуно е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.


Добавете Вашия коментар!