Пороен дъжд провали събора на тютюнджии и гурбетчии край сатовчанското село Ваклиново

17 юли 2017 | 08:44
0 коментара
Пороен дъжд провали събора на тютюнджии и гурбетчии край сатовчанското село Ваклиново

Поройни валежи спряха провеждането на събора на гурбетчиите и тютюнджиите край сатовчанското село Ваклиново. Организаторите решиха, че не бива да се подлага на риск здравето на участници и зрители.

На сцената във втория ден на проявата, в 10,00 часа, трябваше да излязат самодейци от селата Годешево, Слащен, Туховища и Вълкосел. По обяд се очакваше да пеят народни песни сестрите Мария и Магдалена Филатови. След тях бе ред на поп фолк певицата Магда, на фолклорните певци Христо Косашки, Невена и Калина, на фолклорните групи от град Сърница и село Ягодина.

"Срещу природата сме безсилни, нахранихме самодейците и те се прибраха по родните си места. На останалите изпълнители се обадихме да не бият пък до Ваклиново, тъй като съборът на практика приключи. Всичко е подгизнало от вода, заваля към 01,00 часа през нощта в неделя и въобще не е спирало. Няма да има и спортни надпревари – канадска борба и народни борби”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов.

Той разкри, че общината не харчи общински средства, като разчита на приходи от самия събор, за да се разплати с участниците в него.

"Сега сигурно няма да можем да покрием докрай направените разходи. Приходите ни са от местата за паркинг, от таксите за търговските площи. Но плащаме и на изпълнители, и на полиция, и на Спешен център”, обясни общинският управник.

Дъжд падна и в съботния ден, но това не попречи на провеждането на събора. Много музика и забавления зарадваха дошлите 15 000-20 000 души на ливадите край с. Ваклиново. Стотици гурбетчии се прибраха в родната си община Сатовча от различни държави в цял свят заради празника. Те дойдоха от Испания, Германия, Португалия, Франция, Гърция, Норвегия, САЩ. Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите от региона. Той се утвърди като един от най-посещаваните, който дава поле за изява на млади таланти и на утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен.

На сцената в събота се качиха самодейци от селата Ваклиново, Кочан, Сатовча, Плетена и Борино. За хилядите присъстващи свириха Оркестър „Импуси” от Гоце Делчев и Оркестър за народна музика на Панчо Илиев. Мъжката фолклорна група „Перун” зарадва публиката с изпълненията си в 20,00 часа. Час по-късно бе ред на фолк певицата Райна. Официалното откриване на събора бе в 22,00 часа, сред гостите по това време бяха местният депутат Илхан Кълков и народният представител от Кърджали – Ерол Мехмед. Поп фолк певицата Камелия изнесе концерт от 22,30 часа, зарята започна след час, а точно в полунощ бе стартът на дискотеката.

„За нас подобно събитие е от огромно значение. Идваме си специално за събора, за да се видим с близки, с роднини. Вече 18 години работя като строител в испанския град Памплона. Печеля добре, но ние сме патриоти, родният край ни липсва много. Но няма управници и държава, които да ни осигурят тук достоен живот. Затова сме принудени да оцеляваме в чужбина”, сподели Гълъб Кеналиев, чийто роден дом е в сатовчанското село Кочан.Кмета.бг


Добавете Вашия коментар!