Поредна сериозна находка в античния град Хераклея Синтика край Петрич

05 Април 2017 | 17:39
0 коментара
Общество

Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, м. Рупите. По думите на доц.д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН монументът има уникална научна стойност.

Стана ясно, че около четири месеца е продължил процесът по спасяването и опазването на този артефакт за поколенията. Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история” в стихотворна форма, която форма е била изключителна рядкост тогава по думите на преподавателят в катедра „Класически филологии” на СУ „Св. Климент Охридски” и епиграф Николай Шаранков. Надписът представя цялата история около смъртта на човека погребан в този гроб.

Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена. Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа. Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град. Това каза директорът на Исторически музей Петрич Сотир Иванов.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори в посока, че потенциалът на този античен град, като най-големият по долината на средна Струма е огромен и си заслужва да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация. „Само със собствени средства Общината няма да успее. Античния град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока”, обобщи Димитър Бръчков.

Община Петрич започна да подобрява състоянието на инфраструктурата водеща до античния град Хераклея Синтика още миналата година. През тази година процесът ще продължи.

Добавете Вашия коментар

TOP