Пореден скандал в съдебната система нажежи страстите и в храма на Темида в Благоевгра

16 Юни 2017 | 10:05
0 коментара
Общество

Пореден скандал в съдебната система нажежи страстите и в храма на Темида в Благоевград.

Броени дни след като в медийното пространство бе хвърлена ръкавицата с обвинения, че административни ръководители на съдилища в Благоевград и София раздават на свои колеги листчета със списъци с имената на 6-7 от кандидатите, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС, магистратите в Благоевград не останаха безучастни към скандала. Районните съдии изпратиха декларация до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с която се разграничиха от опита за провокация.

„Нека този, който хвърля подобни обвинения, да излезе и да докаже твърденията си – заяви председателят на Районен съд – Благоевград Вера Коева. 

 – Тази невярна информация дискредитира българските съдии и създава усещането в обществото, че зависими и бездушни хора правораздават”, каза още съдия Коева.

„Посланието, което подобен род информации носят, е, че в Благоевград правораздаваме с листчета, и това провокира мен и колегите ми да излезем с декларация до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, които са нашият висш орган, и да изчистим името си”.

„Подобен подход на разпространяване публично на такива неверни твърдения без каквато и да било конкретика – кой или кои са тези магистрати, на кого, как, при какви условия са раздавани такива списъци, е и недопустим, и то по време на провеждане на избори за нов ВСС”, това е само част от текста на въпросната декларация от името на районите съдии в Благоевград.

„В нашия съд такива листчета не са раздавани, а за конкретен упрек към Административен съд не съм чувала”, бе краткият коментар на председателя на Административен съд Мария Тодорова.

Зам. председателят на Окръжен съд – Благоевград Лилия Масева коментира казуса така: „Всички председатели на съдилища в Благоевградска област се обединихме и изпратихме сходни декларации до Съдийската колегия на ВСС, с която се разграничаваме от обвиненията, отправени към нас, и категорично заявяваме, че нямаме практика да агитираме с листчета и никога не сме имали такава. Колегите от Сандански, Разлог и Гоце Делчев се присъединиха към нас, изключение прави Петрич, тъй като тяхното ръководство в момента е извън страната”.

Любопитна подробност е, че в надпреварата за висшите постове, в която за 6-те места от квотата на съдиите се конкурират 27 магистрати, представители от Пиринско няма.

Гласуването започва в събота точно в 8 ч. в Съдебната палата, а 500 съдии са заявили желанието си да гласуват с хартиени бюлетини. Останалите над 1600 магистрати ще упражнят своя вот по електронен път, съобщава struma.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP