Пореден протест в Благоевград: Няма да дадем Скаптопара

29 Юли 2018 | 09:16
1 коментара
Общество

 В Благоевград снощи се проведе пореден протест за запазване на разкопките и изместване на автомагистрала „Струма”. "Няма да дадем Скаптопара", отново ехтя тази вечер от разкопките на римското селище от I-VI век край Благоевград. Протестът започна в 18.30 пред община Благоевград.

Всеки пристигнал оставяше по един камък пред вратата на общината. Според организатора на протеста инж. Калин Анастасов, няма как правителството да не се съобрази с исканията на протестиращите. Според него напрежението е било нагнетено от изказването на проф. Овчаров, съветник на министъра на културата, че обектът нямал чак такава археологическа стойност, а магистралата била стратегическо трасе.

„Това е негово лично мнение, а не становище на междуведомствената комисия”, така инж. Анастасов успокои протестиращите.

Те носеха малки транспаранти с текстове и цитати: „Историята на един народ се явява също и негово завещание”, „Археолозите изкопават от земята историята, която са закопали политиците”, „Цялата история на човечеството е била история на борбата между мъдростта и глупостта”, „Не желаем трасето на АМ „Струма” да минава през археологическите разкопки”.

„Разкопките биха могли да станат един прекрасен археологически парк, където би имало възможност да работят много хора, да се изкарват пари и да посрещаме туристи. Само по ГП Е-79 минават безброй туристи - сърби, румънци, молдовци, македонци“, каза пред БГНЕС туроператорът Здравка Чимева.

Според нея, за да се случи това, трябва да се обединят усилията на общината, гражданството и хората с пари.

„Откритият град е нещо уникално не само за България, но и за света, говоря като архитект, а не като археолог", каза арх. Владимир Милков.

Според него това е единственият град в периферията на римската империя, запазен в цялост. След митинга пред общината, протестиращите се отправиха към разкопките. Завариха ги неохранявани, изхвърлени край изкопите купища керамика.

Арх. Милков се възхити на уникалната според него хипокалстова система за отопление, която кметът на София Йорданка Фандъкова би се гордяла да има и изложи в Ларгото.

Протестиращите, които бяха около 70 човека заявиха и исканията си: Целия обект на 100 процента да остане на място без изместване, като това не значи, че са против магистралата да продължи, а че искат да бъде изместена за да може наистина целия обект да е цял.

Промяна на трасето на отсечката на АМ „Струма“ – ЛОТ 3.1., която позволява съхранение на находките на място, и непреминаването й през тях.

Създаване на предпоставки за развитие на обекта като туристическа атракция от общината и частни инвеститори, както и поемане на ангажимент от всички отговорни институции, за да се случи това: Община Благоевград, АПИ, БАН, Министерство на културата.

Изграждане на съпътстваща обекта инфраструктура за поемане на пътнико-потока от магистралата.

Ревизия и съхранение на всички открити до момента археологически находки. Осъществяване на среща между граждани и представители на гореспоменатите институции, за да се обсъди бъдещето на обекта. /БГНЕС
 

Добавени коментари

Факт публикува:
29 Юли 2018 | 15:12
По магистрала се пътува бързо, но транзит. И заобиколените градове са пренебрегвани от туристите, които в случая вече са само пътници. Те отиват там, където има някоя старина, камък, природен феномен, религиозен или архитектурен паметник. Голям музей с експонати, известни в цял свят! Кое от изброените има толкова много тук, та да заровим и Скаптопара?

Добавете Вашия коментар

TOP