Популизма на ГС „Бъдеще за Банско” удари дъното! Общинският съветник от сдружението на Джипсовете Димитър Юлев събира подписка срещу наредба за която е гласувал

03 Юли 2018 | 18:53
27 коментара
Общество

Популизма на ГС „Бъдеще за Банско” удари дъното! Общинският съветник от сдружението на Джипсовете Димитър Юлев събира подписка срещу наредба за която е гласувал. Това е поредният политически пазарлък на братята Йордан и Иван Иринини, които чрез послушните им съветници манипулират общественото мнение, като използват момента на хорското недоволство.

Под сурдинка се коментира, че шампиона по канадска борба Димитър Юлев ще бъде кандидатът за кмет на Джипсовете на следващите местни избори в община Банско.

В стария квартал на курортната община ескалира напрежение заради глоби, налагани за неправилно паркиране по ЗДвП. Хората споделиха, че от края на миналата седмица от полицията са започнали да им налагат глоби, ако паркират пред домовете си, и твърдят, че действията им са избирателни – глобяват се само живущите в квартала, но не и преминаващите през него автомобили, които също са нарушители на ЗДвП, тъй като са навлезли в забранена улица.

Проблемът произхожда оттам, че след решение на ОбС-Банско през 2016 г., като в това число и групата на общинските съветници от Сдружение „Бъдеще за Банско” са гласували наредбата с която се забранява спирането, паркирането и домуването на автомобили в стария град и още няколко улици. Реално на живущите на тези улици се разрешава да преминават до домовете си, но нямат право да паркират пред тях и са длъжни да вкарват автомобилите си в гаражите.

Местните споделиха, че това положение е неприемливо за тях поради ред причини – създава им неудобства и настояват за преразглеждане на Наредба № 1 на ОбС в частта за обезпечаване на обществения ред и контрол на движението на територията на град Банско. От миналата седмица местните полицаи са започнали да налагат масови глоби, което доведе до зараждане на напрежение.

В петък общинският съветник Димитър Юлев е входирал в община Банско подписка на живущите в квартала с искане за преразглеждане и промяна на наредбата и намиране на компромисно решение. Тя е подписана от 55 човека, като през уикенда са събрани и допълнително подписи.

Популизма на ГС „Бъдеще за Банско” удари дъното! Общинският съветник от сдружението на Джипсовете Димитър Юлев събира подписка срещу наредба за която е гласувал снимка 2

 

„Хората дойдоха при мен с молба да внесем подписка в общината и аз като общински съветник съм длъжен да уважа искането им. От друга страна,  като жител на този квартал, а и всички, които живеят тук, сме на мнение, че той не е място за паркиране и ние не искаме това. Трябва  да има достъп за линейки, пожарна и т.н., въпросът е, че ние, жителите, които живеем тук, трябва да имаме някакви талончета, с които да имаме възможност да паркираме и престояваме пред домовете си – например за обяд или по друга работа, а не да сме принудени постоянно да прибираме колите си в гаражите или да ги оставяме на паркинги. В момента възможностите са ни две – паркинга пред  „Отец Паисий“, който е „синя зона”, и един безплатен, който е чак при стадиона. Разстоянието е твърде голямо и това, което ние искаме, е да обсъдим въпроса с общинското ръководство, а не да ни се пишат актове”, каза Димитър Юлев, който също е санкциониран преди няколко дни за паркиране пред дома си.

Той изрази мнение, че трябва да бъде осигурен достъп, включително и за туристите, отседнали в хотелчета в стария град. Ако обектът не осигурява паркоместа, достъпът да е при настаняване и напускане на хотела.

„Ние, които живеем в старинния квартал, в никакъв случай не искаме той да се превръща в паркинг, но искаме нещата да бъдат по-ясни за жителите. Наредбата е приета през 2016 година, тогава е пусната и заповедта. Навсякъде има забранителни знаци, но никъде не е посочено, че не важи за живущите и не са им издадени никакви талони за право на достъп до домовете. Недоволството се породи, тъй като през последните няколко дни полицията започна да глобява наред. Санкциите са по ЗДвП – за неправилно паркиране. Дразнещото в случая е, че се глобяват живущите, които са паркирали пред домовете си, но тези, които преминават, не се спират и не се глобяват, а в случая и те са нарушители по ЗДвП. Некоректно е да се твърди, че аз съм се обаждал в полицията и съм подавал сигнали. Единственият път, в който съм подал сигнал, е за паркиран върху пешеходна пътека автомобил на ул. „Отец Паисий“, който стоя там от 16:00 часа докъм 23:45 часа. Колата не беше с благоевградска регистрация. Всички в квартала видяха колко време стоя автомобилът там. И какво се случи – дойде полицията и глоби местен, който остави автомобила си пред собствената си врата. Когато попитах полицаите защо не глобяват собственика на автомобила, който цял ден e на пешеходната пътека, а само този, който е спрял пред дома си, ми отговориха, цитирам: „Така ни е наредено, да глобяваме хората в старинния квартал“. Нормално е човек да се възмути, когато е спрял за малко през дома си, и го глобяват, а други нарушители, които престояват цял ден, да не се закачат”, допълни Юлев. Той категорично отрече да е в някаква кампания с политически цели.

Недоволните са много и всички са на мнение, че въпросът трябва да бъде обсъден и да се стигне до някакво компромисно решение. Те споделиха още, че първите уведомления за санкциониране са били без печат, което според тях е нередно, а документът няма стойност.

Популизма на ГС „Бъдеще за Банско” удари дъното! Общинският съветник от сдружението на Джипсовете Димитър Юлев събира подписка срещу наредба за която е гласувал снимка 2

 
 

„Трябва да има някакво решение на въпроса – да се направят стикери на живеещите, поне за една кола на семейство, но да има някакво решение. Ние сме 15 души на една врата. Всеки е пълнолетен, всеки има кола. Вчера спряхме да разтоварим ягоди и малини, които бяхме купили, и като излязохме, имаше уведомление на стъклото на автомобила, че ще бъдем глобени. За три дни имаме пет глоби. За живущите трябва да има някакъв компромис, иначе няма как да стане. Сега се прибираме на обяд, стоим половин час, но през този половин час може да мине полиция и пак да ни глоби. Няма къде да паркираме. Трябва да оставя колата на стадиона и докато дойда до вкъщи, обедната ми почивка ще е свършила, ще ми останат пет минути. Ние нямаме гараж. Тук парцелите са малки – 10 метра на лице, къщата, ако е осем метра, й остават два метра вход. Ако вкараме кола, не може да мине човек. Трябва да има някакво  решение, това не е решение. Специално на нашата улица дори да има паркирани автомобили, спокойно може да мине автомобил със специална сигнализация. На улиците, които са много тесни, не се паркира”, казаха баща и син Тодор и Димитър Пицини.

„Ще настояваме живущите в квартала, ако трябва, в някакъв режим ограничителен да преминават да паркират, да спират и този ограничителен режим да бъде направен например, както е в „синя зона” в София – по местоживеене, по местодомуване да си извадим някакъв документ – винетка или талон, който да ни дава възможност да паркираме колите, където са ни къщите. Аз имам две малки деца и възрастна жена вкъщи и няма как да знам в колко часа ще ми се наложи например да ида до аптеката или на лекар. Това означава да отворя гаража, да маневрирам и ако евентуално има спрял някой, няма как да изляза. Случвало ми се е да паркират зимата тук и това прави излизането ми невъзможно. Необходимо е вътре в квартала да има някакъв ред, който да е съгласуван с общината, но и да устройва всички. От три дни тук е скоростна магистрала. Тъй като няма нито една кола и няма никаква причина туристите да намаляват скоростта, фучат като на състезание. Това положение е неприемливо и крайно неудобно, и в крайна сметка то не изпълнява целите, които бяха заложени като аргумент да се спре паркирането. Казаха, че с нашите коли ние разбиваме улиците, а като стане скоростна магистрала, какво правим?”, приключи с въпрос Ивайло Малинов, който е от София, но има собствена къща в стария квартал на Банско и прекарва дълго време там.

Мъжът сподели, че реагират сега – две години след издаването на заповедта на кмета, тъй като едва сега са започнали да ги глобяват масово, и то избирателно, и допълни: „Лично аз съм глобяван два пъти за два дни. Няма как да се забрани изцяло паркирането. На всеки му се налага понякога да спре – да разтовари нещо или да качи децата си, няма как да стане. Знакът, който е сложен, означава, че не можеш и да влезеш. Съгласен съм – искат да го регламентират, но ако разрешат за една кола, всеки ще си прави сметка къде да оставят другите, ако имат повече от една. Говорим да се разреши паркирането само където позволява, не навсякъде“, каза още Ивайло Малинов.

„Ние няма къде да паркираме на друго място, освен пред къщите си, което важи за всички банскалии, това не се отнася само за нас и не знам защо заяждането е само с нас. Сега съм оставил колата си на 300 метра от дома ми. Проблемът е, че тук също има живущи, които трябва да паркират някъде. Сега реално аз не паркирам пред моята къща, а пред чужда къща, което не е редно. Ще искаме среща с кмета, въпросът трябва да бъде решен. Глобяват ме вече три пъти”, каза Александър Шопов.

„Живея на ул. „Велян Огнев“ в стария град и съм абсолютно против тази заповед, която чак сега са се сетили да изпълняват. Аз лично не съм глобявана и разбирам, че във всички стари градове в България има такива наредби, но това е при положение че има паркинги, където можеш да си оставиш колата със съответното талонче. В момента съм принудена да търся в далечен квартал паркомясто. Прибирам се в полунощ, минавам около 15 минути в тъмното пеша до дома ми, което въобще не ми е „ок“, каза Стефка Конова.

От община Банско засега са категорични, че няма да отменят забраната.

„Това е предвидено в генералния план за движение. Имаме зони, предвидени за пешеходни, и една от тях е старинният квартал. Няма да стане промяна, защото какво означава да могат да паркират в старинния квартал пред къщите си? Тогава това нещо ще го искат всички хора и ще паркират пред тротоарите. Не знам с какво са по-различни хората от старинния квартал от тези, които живеят по другите улици. За да се запази този старинен квартал и да има някакъв облик, и да не са разхвърляни колите по целия град, там ще си остане пешеходна зона и ще продължат да се глобяват хората, които са паркирали в старинния квартал. На хората е разрешено преминаването до домовете им и прибиране на автомобилите в гаражите, но не престой и паркиране”, каза кметът Георги Икономов и допълни, че осигуряване на гратисен период за паркиране е несериозно, тъй като няма кой да следи реалното време на престой – дали е 5, или 15 минути.

На въпроса дали има гаражи, превърнати в търговски обекти, градоначалникът заяви: „Разбира се, че има. Това са много от гаражите по ул. „Пирин“, на по-апетитните места, и хората сега си държат колите отпред, но след като получават наеми от тези гаражи, да си намерят място къде да си паркират колите. По закон всеки, който има кола, е длъжен да има гараж. Всеки трябва да си осигури масто за паркиране на собствения автомобил в собствения си гараж. Получава се един парадокс – всички се възмущаваме от неправилното паркиране, всички искаме да има ред в този град, а когато започваме да спазваме този ред и законите, които сме създали за нас, започваме да негодуваме”, каза кметът и допълни: „Следващите два месеца ударно ще има проверки всеки ден, докато градът не стане такъв, какъвто го искаме. След един месец влизаме в активния туристически сезон и не може всеки да паркира по зелени площи, тротоари, площади… Нека всеки бъде така добър да намери място за паркиране на собствения си автомобил”.

Как ще се развият нещата и ще има ли диалог между общинското ръководство и живущите в старинния квартал, ще стане ясно в близките дни. Подписката с исканията вече е внесена в курортната администрация и оттам трябва да излязат със становище в определения срок.

източник: Pirinsko.com/ Struma.bg/ сайта на община Банско

 

Добавени коментари

Gadni iopeta публикува:
04 Юли 2018 | 13:36
Da sednete sichki banckalii na pravite tri bukvi na gadniq vi KURort
бански зет публикува:
04 Юли 2018 | 13:26
Да се прибера и всички дърва и боклуци по тротоарите оти има хора не разбираа ...че има наредба за това нещо а също и глоби НАЛИ СМЕ КУРОРТ ВСЕ ПАК
Blago публикува:
04 Юли 2018 | 10:10
Trqbva da se napravi podpiska za izselvane na Vane gips i da spre da si misli che sa 90te godini i toi e mutra da si doizjivqva tva koeto ne e mogal togava strahliveca na antidepresanti i sina mu izsahnalata sliva narkoman
Blago Todev публикува:
04 Юли 2018 | 10:06
Kakvi gipsove be tiq umreli mishoci vane e za besiloto losh chovek!
Банско публикува:
04 Юли 2018 | 09:33
Няма такъв тъпак като тоя.Тоя ако се кандидатира за кмет,Банско трябва да изчезне.Тъп,прост и нагъл до безобразие.Ама нали Гипсовето са зад него и му дърпат конците,и се мисли за умен.Ще бъдеш преценен,употребен,и захвърлен като използвана тоалетна хартия.Гипсовето са за затвор,защо още са на свобода тия гадове?
МАРА публикува:
04 Юли 2018 | 08:42
сега е момента митко да си вземе поука и да не се оплаква като бъде глобен в крайна сметка законите са за всички и требе да се спазват от тези които ги коват, митко е добро момче и е уважаван в банско но действително никой не е воновен че гаражите и дворовете са превърнати в магазини и кафета, за да се запази афтентично банско това е начина определено, митко го използват да подстрекава комшиите да от гледна точка на тяхно място е така но закона е за всички, а дали сдружението знаят за неговата инициатива се съмнявам но знам че дане са ще се види с кмета ще му обещае че ще го озапти митко и ще грабне пак некъде една поръчка,
ГражданкЪ публикува:
04 Юли 2018 | 08:30
Г-жо учител, и ти ли се включи в оплюването?! Не четете само поръчковото заглавие, а цялата статия!
На луната публикува:
04 Юли 2018 | 08:23
В Банско се паркира и по тротоарите. Майките с детски колички къде да минават?
гражданин публикува:
04 Юли 2018 | 06:25
Нема по просто момче от това в цело Банско. Мога да кажа, че разпоредбата си е идеална. Трябва да се запаси емблемата на Банско и всеки , които милее за старинния квартал, трябва да я спазва.
На вниманието на Банскалии! публикува:
04 Юли 2018 | 01:49
Изготвил въпросната заповед: Димитър Клечеров(племенник на кмета) Съгласувал: Александър Мацурев... Какво повече има за говорене, А..А ???
БанЦко публикува:
04 Юли 2018 | 01:45
Въпросната наредба е гласувана, от всички съветници, но само един разбра, че е неработеща и 2 пъти го оплюхте! Смешници!!!
М публикува:
03 Юли 2018 | 23:58
Ване е N1! Стига с тази злоба и завист! Вредят Ви! Живейте и не злобейте! Ване кмет!
Сандре публикува:
03 Юли 2018 | 23:43
Кмет на Столипиново може!!!!
Ненга публикува:
03 Юли 2018 | 22:52
Черна къртицо, живееща на ъгъла на Пирин и Паисии, ти ли знаеш къде са музеите, МА?!
Ненга публикува:
03 Юли 2018 | 22:35
Толкова е свестно това момче, че трета медия пише за неговата безкрайна наглост. Свестни Юлев не знае къде се намират музеите в Банско, иначе кмет ще става. Трябва да порасне с още 20 години и тогава може да стане портиер на община Банско.
Vane публикува:
03 Юли 2018 | 22:07
Nie za tava go ebeme be oti e ubav
Нинга публикува:
03 Юли 2018 | 22:06
Тва не е статия, тва е букет от герберски черен пиар. Целта е да се омаскари едно честно момче, което винаги се е борило за справедливи каузи само в интерес на родния си град. А това явно е проблем, защото още Ботев е казал, че "свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита". Нищо, бъдещето принадлежи на хора като Юлев, сигурно затова сега се гипсират от него, или пък предстои да бъдат Гипсирани...
нарко публикува:
03 Юли 2018 | 21:57
Юлев ти на наркотрафикантите ле си кандидато ти си добро момче
Сдружението публикува:
03 Юли 2018 | 21:54
Много ви е страх от него, нали мишоци!
@ публикува:
03 Юли 2018 | 21:50
дървата и вадите си са характерни за Банско. Те го правят по свой си начин уникално това си е бит за жителите му. на който не му изнася да не гледа
ГЕРБИЧ публикува:
03 Юли 2018 | 21:40
ЗА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НЕ ТРЕБЕ КРАСОТА ТАМ ТРЕБЕ АКЪЛ, СПРАВЕДЛИВОСТ, ЧЕСТНОСТ . ЮЛЕВ Е КАЗАЛ ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ЧЕ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ БИЛ СЕ РАЗБРАЛ С ГИПСОВЕТЕ И ТРЕБЕ ДА ЗНАЕ ЧЕ НЕМА ШАНС СРЕЩУ МАШИНАТА ГЕРБ
От жена публикува:
03 Юли 2018 | 21:34
Димитър Юлев е изключително красив мъж!
дунката публикува:
03 Юли 2018 | 20:43
Наистина трябва да има ред не може банскалия с три гаража и да му стоят колите на улицата или на паркинг. ПРЕЧИМ СИ ЕДИН НА ДРУГ. ДРУГИЯ ПРОБЛЕМ КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ СЕРИОЗНО ВНИМАНИЕ Е ДАРВАТА ПО ТРОТОАРИТЕ ИМА БАНСКАЛИИ ИНАТЧИИ КОИТО НЕ СИ ГИ ПРИБИРАТ .ПРОВЕРЕТЕ НА УЛ МИНГИО ТОДЕВ СРЕЩУ ПУЛЧЕТО ИМА ПОСТОЯННО НАРЕДЕНИ ДЪРВА НА ТРОТОАРА И КАКВИ ЛИ НЕ БОКЛУЦИ ......
подлога публикува:
03 Юли 2018 | 20:28
Ще бъде употребен от чйосовете
Vane публикува:
03 Юли 2018 | 20:27
Kaji koi ti naredi taq bivsha prostitutka be mishok ebeh q i posle ti q naredih da te draji iz kaso. Cel jivot MISHOK ULEV
vute публикува:
03 Юли 2018 | 19:59
mi toi go glasuval tava se se pravi na velik bah go i kopeleto mrusno
ИСКРЕННО И ЛИЧНО публикува:
03 Юли 2018 | 19:55
не съм симпатизант на икономов но поздравления това е начина да запазите автентично банско . юлев го глобиха и са е бесен а и гипсовете го пострекават и накрая беки разбере че го използват за марионетка па живели па видели ай

Добавете Вашия коментар

TOP