Помощта за 1 и 8 клас става 300 лева, ще е за всички деца

08 Октомври 2020 | 12:45
0 коментара
Общество

Еднократната помощ за деца в 1-ви и 8-ми клас да се увеличи на 300 лв.,а не както е досега - 250 лева, а право да я получават ще имат всички родители на деца в тази възраст. Това предложение е планирано още преди кризата. Няма да има подоходен критерии и за тази помощ и за детските надбавки. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова телевизия.

Детските добавки са насърчителна мярка срещу демографската криза. Универсалните детски добавки трябва да са за всички, не трябва да има разделение. Няма общо с изборите, целта е хората да повярват, че държавата и социалната политика работят, разясни още Сачева.

Помощта за 1-ви клас в момента я получават 44 000 деца, а реално годишно има над 60 000 деца отговарящи на възрастта. Трябва да има уважение към децата и техните родители. Чрез социалната политика не могат да се купуват гласове, категорична е Сачева.

Всички семейни помощи в момента струват на държавата  572 млн.лв,  а за да се разшири обхвата ще са нужни още 398млн.лв. В момента са направени разчетите, министър Ананиев ще ги внесе още идната седмица. Темите свързани с бюджета ще ги коментира финансовия министър, обясни още Сачева.

Мярката 60/40 също ще допринесе за възстановяване на хазната, тези увеличения свързани с помощите за деца, няма да бъдат заем, които да се плаща от данъкоплатците, увери социалния министър. „Нека да бъде приет бюджета и ще дадем указание как да се кандидатства за този тип подпомагане.“

Вече 80 души са кандидатствали и са одобрени за помощта за карантинирано дете в размер на 610 лв., каза още министър Сачева.

Темата за пенсиите е много дълга и обхватна. Ако трябва да се осъвременят пенсиите с доходите за 2019 това би струвало на държавата над 4 милиарда лева. У нас до месец март пенсионерите ще получават 50 лв. към пенсиите си, каза още социалният министър.

От 1-ви юли ще има индексация на пенсиите от 300 до 369 лева с около 10% а за тези пенсии от 369 лева - 5%, каза още министър Сачева. Минималната пенсия ще бъде 300 лв. потвърди Сачева. А минималната работна заплата от 2021г. ще бъде 650 лв. 

Темата за вторите пенсии ще се дискутира през следващите няколко месеца, и ще се мисли за варианти в които хората да не бъдат ощетени, увери Сачева.

Проблемите в България трябва да се решат у нас, каза министъра на труда по повод мониторинговия доклад. Корупция в България със сигурност има, но не може да се твърди, че тя е завладяла цялата държава, каза още Сачева.

Добавете Вашия коментар

TOP