Половината от българите не искат и да чуят за въвеждане на еврото

28 Януари 2020 | 13:51
2 коментара
Бизнес

54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната.

50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю, съобщиха от ЕКИП.

Гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците им – за. 60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

Според социологическото изследване над половината (54%) от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, предава БНТ.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота.

Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

Добавени коментари

Таня публикува:
28 Януари 2020 | 17:26
Не искаме въвеждане на еврото, Гърция и Испания съжаляваха като влязоха в еврозоната, че са сменили курса... Какво ще стане с всички милиарди, които емигрантите изпращат на роднините и поддържат икономиката ? Протестът ще е главоломен, ако държавниците не се допитат до народа и ни вкарат еврото тихомълком !
Уточнание: публикува:
28 Януари 2020 | 15:02
Не сме против "еврото"! Ние сме против това,което ще се случи покрай неговото въвеждане.-Ограбване!А то ще бъде още по-жестоко ограбване на останалия тук български народ.Да не ни заблуждават управляващите.

Добавете Вашия коментар

TOP