Половината кабинет на петъчен парламентарен контрол

30 юли 2021 | 08:09
0 коментара
Половината кабинет на петъчен парламентарен контрол

С ново изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков ще започне пленарното заседание на депутатите в петък.

Само в рамките на две седмици новият парламент изслушва Рашков за трети път, като този път той е повикан от депутати от групата на ГЕРБ-СДС, за да даде информация за миграционния натиск и нелегалната миграция на територията на България за периода на работа на служебното правителство.

Веднага след изслушването ще започне петъчния парламентарен контрол, в рамките на който първи на трибуната ще се качи икономическият министър Кирил Петков. Управлението на европейски средства в подкрепа на бизнеса, разходването на публичния ресурс и сделки с имоти на Национална компания индустриални зони – това са темите, по които ще отговаря той.

След него на трибуната отново ще излезе вътрешният министър Бойко Рашков, който ще трябва да даде информация пред парламента за образуваните досъдебни производства по време на предизборната кампания.

Спазване на принципите на държавното обществено осигуряване, посочени в чл. 3 на Кодекса за социално осигуряване, във връзка с отпуснатите пенсии за трудова дейност преди 2008 г. – на този въпрос отговор ще даде социалният министър Гълъб Донев.

Каква част от несъбраните около 700 млн. лева от хазарт са събрани по съдебен ред към 30 юни 2021 г. и как върви изпълнението на Програмата за възстановяване – това са темите, повдигани от депутатите пред министърът на финансите Асен Василев.

На един въпрос ще отговаря и военният министър Георги Панайотов, от когото депутатите поискаха да разберат има ли извършени нарушения и злоупотреби при управлението на публичните средства в ръководеното от него ведомство.

Най-много въпроси са адресирани към министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Комитова, част от които са свързани с това как вървят ремонтните дейности на няколко пътни отсечки в страната, както и с други инфраструктурни проекти.

Изработване и приемане на Правилник за прилагане на Закона за филмовата индустрия – на този единствен въпрос ще отговаря проф. Велислав Минеков, министър на културата.

Един въпрос депутатите отправят и към служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, свързан с оценката на въздействието върху околната среда на проекта за тунел под „Петрохан“.

Последен в парламентарния контрол ще участва енергийният министър Андрей Живков, който ще отговаря на няколко въпроса за развитието на сектора, както и за изгубената пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. /БГНЕС


Добавете Вашия коментар!