Полковник Николай Киров даде оценка „Боеготов” на учението в Симитли

08 Юли 2016 | 10:59
0 коментара
Общество
Полковник Николай Киров даде оценка  Боеготов” на учението в Симитли

Оценка „Боеготов” даде на учението в Симитли комисията, председателствана от полковник Николай Киров, началник на сектор „Поуки от практиката, оценка и анализ на бойната подготовка и мисиите” в отдел „Бойна подготовка на войските” в командването на Сухопътните войски.

Националната сертификация на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище”, провела се на учебния полигон в град Симитли, приключи успешно днес.

Тя премина под формата на тактико-специално занятие с личния състав от военно формирование 26 400 – Благоевград, с което завърши етапът на подготовката на Модула за „Активна охрана и отбрана на летище”.

В тактико-специалното учение взеха участие личният състав на военно формирование 26 400 – Благоевград и специалисти от родовете войски от състава на военните формирования 52 740 – Хасково, 24 490 – Асеновград, 46 690 – Пловдив и медицински екипи от ВМА. Учението се проведе на Учебен полигон Симитли от 5 до 7 юли в тежки метеорологични условия, при температурни амплитуди от 10 до 38.5 градуса.

Целта на тактико-специалното учение бе да се демонстрират способности за осигуряването на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за провеждане на операцията. През 2017 г. предстои международна сертификация на модула за „Активна охрана и отбрана на летище” от представители на Сухопътното командване на НАТО в Измир, съобщиха от Министерството на отбраната. Опит за

Припомняме, че вчера опит за "атентат" на пара-военно формирование срещу летище бе осуетен от армията. Този сценарий бе разигран като част от Националната сертификация на Модул за „Активна охрана и отбрана на летище”, провело се от 5 до 7 юли на Учебен полигон Симитли.

 

„При патрулиране в зоната за отговорност са открити складирани съмнителни сандъци с амуниции. Разузнаването потвърди, че те са на пара-военно формирование, целящо атентат на охраняването от нас летище, те бяха неутрализирани”, обясни провелите се днес на полигона в Симитли военни действия командирът на под. 26400 подполковник Иван Иванов.

 

Военното му формирование е домакин на модула.

„С учението се стремим да създаваме реални ситуации пред военнослужещите, то показа отлично взаимодействие между всички елементи”, обясни подполковник Иванов.

 

Според него в учението участват 153 военнослужещи, 18 единици бойна техника и 31 автомобила и специализирана техника. „Учението преминава при спазване на всички екологични норми и законодателство”, подчерта Иванов.

 

Самото учение, провело се и наблюдавано, както командния състав, така и репортери премина като на филм. Имаше стрелба, взривове, евакуация на ранен, взривяване на открити сандъци с амуниции, а накрая и химическа атака, което наложи намесата на „химиците”.

След битката срещу пара-военното формирование се наложи обеззаразяване на живата сила и техника. „Военните действаха в заразена среда, действаше се на много голям периметър, което няма как да видите”, обясни Иван Иванов.Източник: БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP