Полк. Иван Иванов, ВФ 26 400-Благоевград: Илинденско-Преображенското въстание е връхна точка в национално-освободителните борби на македонските и тракийски българи

20 Юли 2017 | 13:22
0 коментара
Общество

Илинденско – Преображенското въстание има само една дефиниция – то е връхна точка в борбите  на македонските и тракийски българи. Това каза за „Фокус“ полк. Иван Иванов, командир на Военно формирование 26 400 – Благоевград, във връзка с очакваното подписване на договора за добросъседство между България и Македония и спекулациите какъв е характера на въстанието.

„Всеки договор е символ на политически акт. Българската армия е деполитизирана структура и затова аз, като нейни представител не мога да взема отношение по този въпрос. Що се отнася до въстанието, въпреки различните гледни точки и отправни пунктове по-които се тълкува историята, тя си остава една и съща. Илинденско – Преображенското въстание за мен има само една дефиниция – то е връхна точка в национално-освободителните борби  на македонските и тракийски българи“, подчерта полк. Иванов.

Той заяви, че самото въстание е апотеоз на стремежа на българския народ за свободно, независимо и обединено отечество.

„Най-силното послание, символ на въстанието е любов и отдаденост на майка България“, заяви полк. Иван Иванов.

По думите му Илинденско – Преображенското въстание е добре познато за всички.

„Това с особена сила важи за хората от този край – Пиринска Македония, които са известни с любовта и почитта си към славната българска история. По втората част на Вашия въпрос  – дали днес има българи, които биха тръгнали по стъпките на нашите революционери от 1903 година, то смятам, че историята не може, а и не бива да се повтаря. От нея трябва да се извлече най-доброто и в този контекст ако сравним началните стъпки на революционерите с идеологията и ежедневната мисъл за свободното, независимо и преуспяващо Отечество, трябва да направим именно това – да започнем да мислим повече в насока на това какво можем ние да направим, за да просперира България“, коментира още полк. Иванов допълни, че сраженията, водени от българите през Илинденско – Преображенското въстание са не просто славни, те са олицетворение на националния идеал за свобода и обединение.

Според него ние, българите сме закърмени със славната българска история.

„В моето съзнание аз асоциирам Илинденско – Преображенското въстание и призивът, предшестващ неговото избухване:

„Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот“ и естествено неговата идеология, мотивирала и обединила стотици хиляди българи. Илинденско – Преображенското въстание е връхна точка в национално освободителната борба на македонските и тракийски българи. Сраженията са не просто славни, те са олицетворение на националния идеал за свобода и обединение, и осмислят думите като „чест“, „дълг“ и „любов“ към родината. Тези сражения са доказателство за силата на българския дух и готовността да се бориш с всички сили и средства, и да пожертваш себе си в името на идела – свободно, обединено и независимо Отечество“, каза още полк. Иванов.

Той добави, че като българин и български офицер е дълбоко признателен към достойните дела на нашите предшественици, които въстанаха и пожертваха себе си в името на свободата и благодарение на които днес, ние живеем като свободен европейски народ.

„В ежедневната ни подготовка често си припомняме славната българска история, защото тя е извор на мъдрост и примери. Историята е най-безмилостния учител, защото както знаете, който не я знае и не я помни е обречен да допусне грешките, които са скъпо заплатени в миналото, а народ без история няма бъдеще“, подчерта полк. Иванов.

Добавете Вашия коментар

TOP