Полк. Иван Иванов: 85 военнослужещи на Сухопътни войски участват в гасенето на пожара в Кресненското дефиле

25 Август 2017 | 08:32
0 коментара
Общество

85 военнослужещи на Сухопътни войски участват в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Това каза пред БТВ командирът на поделението на сухопътните войски в Благоевград полк. Иван Иванов за ситуацията след пожара в Кресненското дефиле.

„Вчера от 16.30 часа сме на терен, както и колегите от ВВС които участват с 2 вертолета. Включихме се активно в погасяването на пожарите, както и през тъмната част на денонощието с евакуирането на застрашените населени пунктове. Днес сутринта от 5.00 часа на терен са 85 военнослужещи на Сухопътни войски, 4 единици специализирана техника, както и товарни автомобили с повишена проходимост. Продължава борбата“, заяви полк. Иван Иванов.

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, продължаваме обаче да се притесняваме, това е стара Кресна, да не навлезе надолу пожарът от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин“. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Там са трите булдозера. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другия да почне. Няма проблем със селата, опазени са. Ако могат по-младите, по-издръжливите, да се върнат да нахранят животните, направена е организация. Главният секретар ми докладва, че опасности за къщите и нещо неприятно да се случи няма. Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села, включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме, но дали ще приключим днес, не е ясно“, заяви още Валентин Радев.

Подновява се дейността по гасенето на пожара в Кресненското дефиле, вятърът в района е много силен. Това съобщи Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП).

Към настоящия момент екипите се разпределят за работа по райони. Дамянов каза, че снощи пожарът е засегнал една от къщите в село Ощава, но ситуацията е овладяна към момента.

Кметът на Община Кресна Николай Георгиев заяви, че евакуираните жители на село Ощава са настанени в кметството на Стара Кресна, където са получили хранителни помощи. Той обясни, че снощи е имало няколко критични точки в село Стара Кресна, но къщите са спасени.

„До този момент момент се виждат само пушеци в далечината. Тук е щабът около село Стара Кресна и пожарните дежурят и пазят къщите на хората да не се запалят. Много екипи са ангажирани в потушаването на огнената стихия. Над 40 пожарни екипа са на място“, допълни кметът.

Добавете Вашия коментар

TOP