Политолог: Изненадата на президентските избори може да дойде отвсякъде

08 Септември 2016 | 05:47
0 коментара
Политика
Политолог: Изненадата на президентските избори може да дойде отвсякъде

На президентските избори хората ще търсят две неща – стабилност и национализъм. Затова и всички в момента се опитват да се пласират в тези направления и според кой е по патриот, кой е по-стабилен и прочие. Това каза политологът Първан Симеонов, който изтъкна, че в обществото се говори за национализъм, а в несигурни времена се търси нещо познато, което "обикновено означава кандидата на властта"."Изненада може да дойде отвсякъде, защото в ситуации на безалтернативност, в които някак си политическият елит излъчва едно общо бръмчене, в което отделните играчи все по-малко се отличават, може да се появят силни кандидати, които да се позиционират срещу целия елит и при това успешно. Такава заявка като че ли става все по-далечна за г-н Трифонов, но виждам, че, например г-н Марешки отново заявява претенции в президентските избори. Изненада може да дойде и от самия кандидат на ГЕРБ.

ГЕРБ в момента е с развързани ръце за всякакви потенциални ходове. Изненада може да дойде и от представянето на патриотите и националистите. Те май са единствените на терена, които имат пълен комплект кандидати и вече повече от 1 месец реално правят кампания. Впрочем и Борисов прави кампания, но той през цялото време прави кампания. И ген. Радев започна, но ген. Радев още няма вице.
Симеонов е категоричен, че българският политически сезон ще бъде определян не само от президентските избори, а и от тези в САЩ, както и други външни фактори като енергийните проекти, и припомни, че "когато замирише на енергийни проекти" се сформират "странни коалирания и прегрупирания"", каза Първанов пред БНР. 

Той даде и обяснение за високия рейтинг на Красимир Каракачанов: 
"Красимир Каракачанов има няколко много важни плюса. Първо, той е радикал без особен радикализъм – виждате, че до този момент поддържа умерена кампания, тоест той знае, че национализмът се търси, но знае, че се търси и стабилността, защото в бурни външнополитически времена хората са уплашени и едва ли искат някой допълнително да налива масло в огъня. Добро позициониране! Втори плюс – самата идея за обединение! Дори в психологически план тази идея може да донесе екстра и то не само психологическа екстра, ами и екстра гласове. И трети позитив за Красимир Каракачанов – такива са времената. Нашата част от земното кълбо си говори за нации и национализъм, преосмисля идеите за идентичността", посочи той.

Симеонов изтъкна, че с настоящата политическа реторика се създава вакуум в дясната, евроатлантическа ниша на политическо пространство, освободена от ГЕРБ, и очаква РБ да се опитат да я запълнят.

"По парадоксален начин всички ниши в българското политическо пространство в момента, с много усилия, с много караници, с много премеждия, са на път долу-горе да заемат някакви подобаващи позиции на тези президентски избори, в които, разбира се, кандидатът на ГЕРБ най-вероятно ще е "кандидатът с бял костюм"", обобщи политологът.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP