Полицията отблъсна шествието срещу ромската махала в Асеновград тази нощ

30 Юни 2017 | 06:52
0 коментара
Общество

Полицията, която охраняваше мирния протест в Асеновград, успя около 22 часа вечерта в четвъртък да обърне движението на шествието, което се бе насочило към ромската махала в града.

По-рано мирният протест ескалира и проби първата линия на полицейската блокада, която опитва да спре придвижващите се към ромската махала в града. Шествието се придвижваше по улицата към махалата и бе плътно охранявано от полицаи в пълно снаряжение с щитове и каски, по този път полицаите реагираха и обърнаха движението обратно. Протестът продължава по улиците на града, движението е блокирано.

От снощи полицейското присъствие във Асеновград е засилено. В гада в пълно бойно снаряжение с щитове и каски са и полицаи от специалните сили. Припомняме, че по-рано през деня няколкостотин души се събраха около паметника на Иван Асен в Асеновград за втори пореден ден на протест. Повод за напрежението бе нападението на група роми срещу деца от местната школа по кану каяк. Сред пострадалите в инцидента е и момче със счупена китка и друго – с два счупени прешлена. Девет души са в ареста заради нападението.

В петък Районният съд в Асеновград трябва да решава мярката им за неотклонение. След многохилядния спонтанен протест в сряда вечерта, на който хората излязоха организирани само от социалните мрежи, в четвъртък Асеновград осъмна със засилено полицейско присъствие, а на място бяха вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов.

Те обещаха полицията да охранява града до затихване на напрежението. Големият протест се очертава да бъде в неделя. Основното искане на повечето от протестиращите е ромите, които са се заселили в последните години от другаде, и които са в основата на напрежението, да се върнат откъдето са дошли.

Настроението в четвъртък вечерта бе приповдигнато, вееха се национални флагове, преобладаваха младите, но има и много семейства с деца, както и възрастни хора. С гръм и трясък от Пловдив пристигнаха и рокери. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP