Полицай от с. Баня осъди прокуратурата за 15 000 лв., обвинила го неправилно в убийство

24 Юни 2019 | 17:39
0 коментара
Криминално

Полицай от Транспортна полиция осъди прокуратурата на 15 хил. лв. за неправилно повдигнато обвинение за убийство.

55-годишният Иван Лулеов от разложкото с. Баня поиска 100 хил. лв. обезщетение за нанесените неимуществени вреди, но окръжният съд на първа инстанция му присъди 15 хил,пише 24 часа

Инцидентът с полицая и двама цигани крадци на кабели стана на 23 март 2013 г. около 23,30 ч. Лулеов работил като старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ на Пловдивското поделение на Транспортна полиция. Получил сигнал, че е извършена кражба на кабели в района на жп спирка Г. Ковачев и тръгнал да види какво се е случило. Установил, че двама роми са задигнали около 70 метра меден проводник, който осигурявал безопасността на преминаващите автомобили през близкия прелез. При вида на полицая единият от крадците Николай Иванов извадил брадва и замахнал към служителя. В условията на неизбежна отбрана Лулеов стрелял веднъж с пистолета си и крадецът се паднал мъртъв на земята.

Срещу транспортния полицай бе образувано дело първо за умишлено убийство. След това бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост. на три инстанции обаче съдът го оправда. Окончателното решение е на ВКС от 2017 г.

След оправдателната присъда Лулеов заведе дело срещу прокуратурата, защото в резултат на неоснователно повдигнатото обвинение е претърпял неимуществени вреди. Бившият полицай твърди, че бил унизен пред обществото и близките му, изпитвал страх и безпокойство, преждевременно се пенсионирал, притеснен бил как ще издържа трите си деца, изпитвал и страх от близките на починалия.

Заради изживените притеснения, съдът постанови да бъде обезщетен с 15 хил. лв.

Добавете Вашия коментар

TOP