Полето открива XV фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия - Древната земя на кукерите” - 2018

30 Декември 2017 | 17:05
0 коментара
Общество
XV фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитлия- Древната земя на кукерите”- 2018 тази година открива село Полето, на финала от местните групи ще дефилират  село Крупник.
 
С 8 групи ще се представят домакините от община Симитли на маскарада тази година. Град Симитли участва с три групи – сборна – ще дефилират 2-ри , от „I квартал, II група” 6 –ти и кв. „Ораново”- трети.
 
Кукерски групи ще има и от Черниче- те ще бъдат пети поред, Брежани, които ще излязат четвърти на дефилето на стадион „Септември“, Крупник ще са осми, Полена – седми, а Железница няма да участва във фестивала тази година.
 
Чрез жребий участниците-домакини определиха реда в зрелищното дефиле  на стадиона на 13-ти януари 2018 година.
 
По традиция фестивалът се открива от гостуваща група, а за момента има над 15  гостуващи групи, подали заявка за участие.
 
Вече е определено и журито, което ще оценява автентичност, артистичност, уникалност и масовост на участниците във фестивала на кукерските и маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите”.
 
Изключителнo голям  интерес към фестивала тази година има от кукерски групи, тъй като петнадесетгодишната традиция, която той има, привлича все повече участници.
 
И тази година участниците ще покажат пъстротата на кукерската традиция, преживяла през вековете, съхранена до днес, която ще пребъде и за идните поколения.

Добавете Вашия коментар

TOP