Поклон за Левски в Разлог

18 Февруари 2019 | 14:08
1 коментара
Култура

Признателни граждани почетоха паметта на Васил Левски пред паметника му в центъра на Разлог.

Венци и цветя бяха поднесени от: д-р Емил Тончев – народен представител, инж. Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социалните дейности, д-р Мария Копанарова - председател на ОбС-Разлог, представители на политически партии, организации, общественици, признателни граждани, жители и гости на град Разлог.

Днес се навършват 146 години от гибелта на един от най-великите българи в нашата история – Васил Левски. На този ден се прекланяме и отдаваме почит и признателност към делата на Апостола.

Васил Иванов Кунчев-Левски е основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Прозвището си Апостол на свободата получава заради организирането на стратегия за освобождение на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република.

По време на втората си обиколка из България, Васил Левски посещава и Разлог, който тогава носи името Мехомия. През лятото на 1869 г., в къщата на Кипре Максев, Левски създава таен комитет, който първоначално е от 12 души.

Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват инициаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на България на европейската карта.

Добавени коментари

Марооо публикува:
19 Февруари 2019 | 23:14
Маро Копанароа, поне не срами бюста на апостола виснала там с тия тъмни очила, знаеме че сигурно вече осещате че немате очи за пред хорада, ама баре за него да ги беше маанала, оти ако ве гледа той се, не се обраща, задно сауто направа в гробо!

Добавете Вашия коментар

TOP