Пожарът край Кресна се превърна в екологична катастрофа, очаква се огънят да бъде потушен напълно утре

27 Август 2017 | 19:39
0 коментара
Криминално

 

Пожарът в Кресненското дефиле се очаква да бъде потушен утре, около Кривия тунел все още има пламъци, в самия тунел няма електричество

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха днес, 27 август, в гасенето на големия горски пожар в района на Кресненското дефиле. Първият вертолет излетя в 09.54 ч. и след три часа работа във въздуха се завърна в авиобаза Крумово за презареждане, съобщиха от МО. Вторият Ми-17 се включи в операцията по потушаването на огнената стихия в 11.14 ч. и към момента продължава да облива с вода горящите участъци от въздуха.  

Пожарът се превърна в екологична катастрофа. Той вилнее вече четири дни в подножието на Пирин планина и обхвана близо 15 000 декара на територията на две общини - Симитли и Кресна. При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори - широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Най-големият до сега, според всички, пожар в района, се „разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”. И вътрешният министър Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата. При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня.

Пожарът в Кресненското дефиле се очаква да бъде потушен утре, около Кривия тунел все още има пламъци, в самия тунел няма електричество.

 Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че силният и сух вятър възстановява и запалва вече изгасени огнища. Радев предупреди водачите по Е79 да бъдат внимателни и да карат със съобразена скорост./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP