Всяко начало си има и край. А в живота на човек му се налага да взима трудни решения, които трябва да се вземат, съобщава Марица.бг. Така отговаря на въпроса защо напусна изненадващо системата на МВР бившият шеф на пловдивската полиция Христо Разсолков.   

Миналото лято той подаде оставка от ръководния пост и рязко смени професионалното си поприще. Оттогава 36-годишният експолицай ръководи успешно семейната строителна фирма под тепетата.  Твърди обаче, че работата в полицията все още му липсва. 

„Няма как иначе да бъде. По-голямата част от съзнателния ми живот е минал в системата“, твърди Разсолков. Едва 17-годишен той постъпва в Академията на МВР, която завършва през 2003 година. Трябвало да бъде разпределен в полицията в Благоевград, но той решил, че предпочита да работи в София. Така успял да започне в столичното Седмо районно като оперативен работник по линия на наркотрафика. Година и половина по-късно го изтеглили в сектор „Наркотици“ в СДВР. През 2009 г. станал началник-група там, а през 2010-а оглавил сектора. Там се запознал и с бившия главен секретар на МВР Георги Костов, по чието време той се издигна до шеф на областна дирекция. Категорично не е съгласен с твърденията, че е бил негово протеже. "В столичната дирекция бяхме просто колеги, дори работехме на различни етажи. Никога не съм търсел връзки за назначение или ръст в кариерата", твърди Разсолков.  

И понеже съдбата си знае работата, през 2013 г. той все пак бил изпратен на служба в избегнатия при разпределението от школата Пирински край - като началник на Районното в Банско. През 2014 г. се издигнал до зам.-директор на полицията в Благоевград, а през януари 2015-а вече ръководел Областната дирекция там. Така едва 33-годишен Христо Разсолков станал най-младият полицейски директор в системата. Същото лято изненадващо получил предложение да оглави Пловдивската дирекция. 

„Бяхме със съпругата ми на море, когато ми позвъниха по телефона и ми съобщиха, че на следващия ден ще ме представят пред личния състав в Пловдив. Беше голяма изненада, но приех, защото полицейската работа е отговорна, пък и беше крайно време да се прибера при семейството си в Пловдив“, спомня си вече бившият полицай.   

Малцина знаят, че Разсолков е зет в Пловдив от цели 11 години. Заради работата си обаче се е подслонявал на квартира в София, Банско и Благоевград, като се връщал под тепетата при жената и детето само в малкото почивни дни, които имал. След като поел ОС на МВР - Пловдив, някои твърдели, че е поредният парашутист, а местна журналистка дори решила да го провери, като го попитала познава ли булевардите в Пловдив.  

Сега експолицаят върти делата във фамилната строителна фирма „Линер“, вдигнала някои от емблематичните сгради в града. Тя е създадена преди 26 години от тъста и тъщата му Атанас и Любка Кемерови. „Те са абсолютни професионалисти и ние с Радостина постоянно се учим от тях“, казва сменилият полето на изява Христо Разсолков. Кабинетът му във фирмената сграда между новотела и Трето районно е доста по-луксозен и по-тих в сравнение с директорския в Областната дирекция на МВР.  

Слагайки на кантар двете работи, той признава, че новата е по-спокойна и затова има повече време за семейството си. Не пропуска обаче да добави, че досегашният управленски опит, придобит в МВР, му е много полезен и в частния бизнес. „Няма значение дали управляваш 2000 или 100 служители. Адаптирам във фирмата нещата, научени в държавния сектор. Важното е да можеш да организираш дейността. Сега строим няколко обекта едновременно, всеки си знае задълженията, какво и как да прави. И дори да ме няма половин година, работата ще продължи да върви без грешка“, убеден е предприемачът с полицейско минало Христо Разсолков. И не забравя да добави, че в пловдивската полиция работят едни от най-добрите професионалисти, на които всеки началник след него може да разчита.

Морска връзка го тласка към тепетата 

Освен назначението му в Пловдив, с морето е свързана и историята на запознанството между младия полицай Христо и бъдещата му съпруга Радостина. През януари 2006 г. двамата били на зимно море в курорта Св. Константин и Елена. 

Почивали в различни хотели, но един ден общи познати ги запознали и искрата пламнала точно в най-големия студ. На следващата година се родил синът им Христо, а през 2008-а вдигнали и сватбено тържество в ресторанта на хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.  

Днес съпругата му също работи в семейната фирма. Доскоро била юрисконсулт там, а вече е съуправител и дясна ръка на мъжа си. 

11-годишният Христо Разсолков-младши, пък сега завършва 4. и се стяга за 5. клас в ОУ „Алеко Константинов“. Момчето винаги се е гордяло, че баща му е полицай. Разсолков-старши обаче твърди, че ще го остави сам да избере професията си, когато порасне. "Аз също сам съм избирал пътя си в живота, и синът ми ще има това право", казва таткото.  

Самият той се поддържа в добра физическа форма, като спортува редовно. Любител е  на планинските екскурзии, които прави или със семейството си, или с приятели. И не пропуска през зимата да покара ски в Банско с жената и детето.