Погват тарторите на ДДС измамите

23 Юни 2015 | 07:43
0 коментара
Общество
Погват тарторите на ДДС измамите

Шефовете-бедняци, на които данъчни измамници прехвърлят задълженията си, вече няма да бъдат единствените, от които НАП ще търси отговорност, съобщава „Монитор”.

Това се предвижда в промени в Данъчно-осигурителния кодекс, които се предлагат от Министерството на финансите. С тях се разширява отговорността за неплатени данъци или осигуровки. Данъчните ревизори ще гонят до дупка реално отговорните лица.

Стара и често срещана схема е шефовете на дружества с много задължения към хазната да намират някой безимотен гражданин, на когото да прехвърлят цялата собственост и съответно отговорност и дългове на фирмата. Те го примамват с еднократно плащане от 100-200 лв. да постави подписа си на всички документи за прехвърляне.

Така внезапно нискообразовани безделници и голтаци се оказват шефове на заводи и предприятия с тлъсти задължения към хазната. Според промените не само формално задълженото лице, но и член на орган на управление, управител, прокурист, търговски представител и търговски пълномощник, които са осъществявали дейност по управление на фирмата, ще носят вина, ако дружеството не се е изплатило в срок на държавата./БЛИЦ 

Добавете Вашия коментар

TOP