Голяма част от притежателите на смартфони не осъзнават колко зависими са от тях, показва проучване на Deloitte, цитирано от CNET. Средно хората поглеждат по 47 пъти на ден в телефона си.

Очаквано, най-активни са най-младите. Хората на възраст между 18 г. и 24 г. поглеждат средно по 86 пъти на ден в телефона си. През 2016 г. те са поглеждали по 82 пъти дневно.

Близо половината от всички 51 000 анкетирани хора в 32 държави по света дори се будят през нощта, за да погледнат телефона си отново. В опит да преодолеят това желание много хора изключват звука на телефона и го държат по-далеч от леглото си, а други го изключват изцяло.

Проучването показва, че повечето хора се опитват да намаляват времето, което прекарват с телефоните си, но не осъзнават, че те вече са зависими. Проучване на Intel Security от миналата година например посочва, че 55% от хората, които са излизали в отпуска и са планирали да не използват дигитални устройства през това време, не са успявали.

Все пак телефоните са и голяма част от ежедневието на хората. 92% от анкетираните казват, че използват смартфоните си докато пазаруват. 89% не се разделят с тях и докато гледат телевизия.

Най-честите въпроси, които българите питат Google

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Сегашното проучване на Deloitte изглежда потвърждава това. 89% от хората поглеждат в телефона си в рамките на час след събуждане. 81% правят същото и час преди заспиване. Deloitte заключва, че опитите на хората да намалят времето, което прекарват с телефоните си, може и да не успяват да постигнат реален резултат, но поне задържат потреблението на приблизително същите нива и забавят неговото увеличаване.