Поезия вдъхновена от Кукерите…

12 януари 2019 | 09:59
0 коментара
Поезия вдъхновена от Кукерите…

Една традиция, която вдъхновява. Една магия, която се превръща в муза. Това е кукерството. Това са кукерите на Симитли и всички наши приятели, кукери, които всяка година посрещаме отвсякъде.

Фестивалът ни вдъхнови и писатели. Ето едно есе, вдъхновено от кукерския фестивал и богатството на Симитли, сътворено някъде в София и разказващо на вскички навсякъде – колко хубаво е в Симитли. На празника на кукерите и не само:

Есе, посветено на Фестивал на кукерските игри „Симитлия – древната земя на кукерите“

Българските фолклорни традиции са национално културно богатство. Те са уникални по вида си, представят особеностите на различните краища на България, техния бит и култура.

Лично аз съм убеден, че този вид фолклор е ярък символ на националната култура в България.

Много харесвам Симитли и красивия му регион - неговите фолклорни и кулинарни традиции, местната кухня и красивите природни забележителности.

Сигурен съм, че тези забележителности са комбинират чудесно с кулинарните традиции и фестивали – в случая Фестивал на кукерските игри „Симитлия – древната земя на кукерите“ , който превръща региона в интересна културна дестинация за посещения на туристи от България и чужбина. Считам, че този вид събития представляват прекрасен ресурс за развитието на културния туризъм в този регион.

Лично аз, винаги когато имам възможност, бих посетил Симитли и неговите околности, за да се запозная с местните културни, кулинарни и фолклорни традиции, които водят своето начало от далечното минало.

Бих препоръчал на свои приятели да посетят Фестивала именно заради уникалността на местния фолклор и таланта на местните хора, които се занимават с това изкуство и го поддържат живо сред местната общност.

Бих искал да пожелая на жителите на Симитли и на гостите на Фестивала здраве и щастливи емоции!

Благодаря!

Автор:

Борислав Димитров

Адрес: Град София, пощенски код: 1164, улица „Кораб планина“ 66, вх.В

E-mail: b.dimitrov.1985@abv.bg


Добавете Вашия коментар!